January 2006

"Islam: den ellevte landeplage"

"Islam: den ellevte landeplage" var tittelen på et foredrag som DLFs leder Vegard Martinsen holdt på et medlemsmøte i oktober 2003.

En utvidet versjon av dette foredraget ble publisert i DLFs medlemsblad LIBERAL i 2004, men siden temaet for artikkelen ikke er blitt mindre aktuelt siden da, gjør vi nå dette foredraget tilgjengelig på Internett.

Denne versjonen er også noe utvidet i forhold til den versjonen som ble publisert i LIBERAL.

Foredraget ligger her.

Russland - og Ukraina

Fjorårets siste store nyhet, som selvfølgelig ble ignorert av alle media i Norge, var at president Putins fremste økonomiske rådgiver, Andrei Illarionov, gikk av. Han hevdet at Russland ikke lenger var et demokrati, og at han ikke lenger kunne fortsette i administrasjonen til Vladimir Putin. Det at Illarionov, som var en klar kapitalismetilhenger, nå går av, er et tydelig tegn på at Russland nå er på avgrunnens rand.

Uvettig feiring - uvettige reaksjoner

Det er selvsagt intet galt å feire jul og nyttår med festing, fyrverkeri og et glass eller tre. Men den nylig avsluttede feiringen førte til masseslagsmål flere steder med hundrevis av ungdommer involvert, den førte til hærverk for store beløp, den førte til et kolossalt antall branner, og, verst av alt, den førte til at flere mennesker ble kvestet for livet av uvettig bruk av fyrverkeri.

Kameler på menyen

Det var mange som satt morgenkaffen i halsen i når de i går fikk høre det siste utspill fra flyktningebyårkratene: Norge bør importere kameler fordi vi har mottatt innvandre/flytninger som kan kameldrift og som liker melken og kjøttet de gir.

Vi siterer fra Dagbladet: "Flyktningtjenesten i Løten søker UDI om støtte til innkjøp av kamelene. - De savner melken, forklarer avdelingsleder Irene Stenseth.

Spilleavhengighet

Spilleavhengighet var i går tema for et av de mange diskusjonsprogrammene på TV. Som i så mange programmer om tilsvarende problemer var de vanlige rollene fylt: én som var rammet, men nå hadde kommet seg; én som hadde familiemedlemmer som var rammet; én som benektet at problemet eksisterte; én fra bransjen som sa at de var andre useriøse aktører som var å kritisere, ikke dem selv; én politiker som snakker mye og sier lite, og en ekspert (som også denne gangen var den alltid saklige Hans Olav Fekjær).

India

Etter at India kastet for ca 15 års siden begynte å kaste av seg sosialismen har landet gått inn i en ny æra. På mange måter er nå landet, sammen med Kina, stedet hvor ting skjer.

Exit Sharon

Med Sharons nylige hjerneslag er Israels fremste politiker ute av bildet. Sharon var aktiv helt til det siste, han hadde nettopp satt i gang dannelsen av et nytt parti etter i en årrekke å ha vært det konservative partiets sterkeste kort.

Sharon, kjent som en hauk, kom i det siste med utspill som mange hadde vanskelig å forstå. Han gikk med på dannelsen av en palestinsk stat på Vestbredden/Gaza, han trakk jødiske bosettere ut fra Gaza, og han gikk ut av Likud og dannet et nytt parti som skulle ligge mellom det konservative Likud og arbeiderpartiet.

King Kong

Ethvert kunstverk konkretiserer visse fundamentale verdier - en kunstner må nødvendigvis legge sitt verdisyn inn i det han skaper. Men det er én kunstart som skiller seg fra de andre: film er annerledes enn de andre.

En roman, et maleri, en skulptur, et dikt, en musikkverk, er som regel skapt av én person, mens en film er skapt av mange.

Ytringsfrihet

I anledning av at Magazinet her besluttet å publisere tegninger av Muhammed vil vi bemerke følgende: Ytringsfrihet - rettet til å gi uttrykk for de meninger man måtte ha - er et umistelig gode. Og selv om oppslutningen om den i Vesten er svært stor, så er den i dag i praksis på vikende front.

Piller på Internett, ikke på resept

"Staten må gripe inn og sørge for at folk ikke får bestille medisiner via Internet". Dette var innholdet i et TV2-intervju med en representant for Senterungdommen i morges. Han innså antagelig at det ville være umulig å sensurere Internett, men mente at Staten måtte sørge for at forsendelser som innholdt medisiner ble stanset på grensen.

Guantanamo

Den amerikanske fangeleiren på Guantanamo feirer i disse dager fireårs jubileum. I disse fire årene har leiren, som nå har ca 500 fanger, sørget for at disse fangene ikke har hatt mulighet til å skyte på amerikanske soldater, plassere sprengladninger blant tilfeldige sivile på gater, torv, busser og tog, kidnappe hjelpearbeidere, halshugge lærere som underviser jenter, henrette homofile og konvertitter fra islam, osv. Vi synes det er en god ting at de blir hindret i dette.

Demokratiets problem

Et par hendelser de siste ukene har fått enkelte til å diskutere et av de viktige problemene i et representativt demokrati*: Den ene saken gjelder SV, som nå er i regjering, men som som parti setter i gang en kampanje om et viktig punkt som er stikk i strid med politikken til den regjeringen de er med i. Finansminister og partileder Kristin Halvorsen måtte foreta et ydmykt tilbaketog etter at hun hadde uttalt seg til støtte for kampanjen som hennes parti hadde satt i gang, en kampanje som altså var i strid med regjeringens offisielle syn.

"Ap bryter løftet om å redde Union"

Overskriften er hentet fra TV2-nyhetene i morges. Som kjent ble Union en stor sak i valgkampen: eierne hadde funnet ut at fabrikken på sikt ikke ville være lønnsom i høykostlandet Norge, og besluttet derfor å flytte produksjonen som nå skjer der til land hvor produksjon kan skje billigere enn i Norge. Politikere fra de fleste partier uttalte seg om saken, og mange av dem mer eller mindre lovet at de skulle redde fabrikken dersom de fikk makten etter valget. Det var endog fra venstresiden snakk om å gjenreise eldgamle og selvsagt ubrukelige styringsverktøy fra 60- og 70-tallet.

Skolen

Lærere jobber mer, men bruker ikke mer tid på elevene. Dette var innholdet i en reportasje i TV2-nyhetene i går morges. Reportasjen ble innledet med at en journalist fortalte at lærere nå bruker svært mye av sin arbeidstid på å delta på møter, skrive rapporter, skrive brev til elever for å varsle om karakterer, utarbeidelse av tempoplaner, osv. En intervjuet lærer fortalte at han hadde inntrykk av at myndighetene ikke stolte på lærerne og derfor ville kontrollere alt de gjorde. Læreren ville ha et mer selvstendig arbeidsforhold, og han ville selv ha ansvaret for den jobben han gjør.

Delt omsorg

"Krangler om barna" var overskriften NRKs nyhetsending i morges benyttet om den prosessen som mange foreldrepar går igjennom før de kommer til enighet om hvem av dem som skal ha hovedansvaret for parets barn etter et samlivsbrudd. "Foreldre som skiller seg krangler oftere om omsorgen for barna. Årsaken er ofte at far vil ha mer ansvar for barna."

En umulig situasjon

En far i Bergen er kommet i en situasjon som må være den aller verste noen forelder kan komme i. I det tragiske jordraset for noen måneder siden omkom hans hustru. Hans datter på fire år ble sterkt skadet og har ligget i koma holdt kunstig i live siden da. I går kom den beskjeden han antagelig fryktet aller mest: de ansvarlige ved sykehuset hadde besluttet å kople datteren fra apparatene som holder henne i live. Vi føler sterkt med faren og den umulige situasjonen som han er kommet i.

Kompetansemangel og irrasjonalitet

"Selvforskyldt kompetansemangel" er tittelen på lederen i siste utgave av Teknisk Ukeblad, og den inneholder bl.a. dette: "2006 kan bli året veksten i flere bransjer bremses av kompetansemangel. Selskapene som for få år tilbake sendte unge ingeniører på dør, klager nå over at de ikke får tak i dyktige teknologer. Noen må sågar si fra seg oppdrag av samme grunn.

Uverdig linjeskifte

SV setter dessverre i alt for stor grad preg på norsk politikk for tiden, og et av de mange tegn som viser dette er en ny imøtekommenhet overfor sosialistdiktatoren Fidel Castro.

Syke piloter og sinte passasjerer

Også i dag er et stort antall piloter i SAS sykemeldt, og dette vil føre til at hundrevis av flyavganger vil bli innstilt. Dette er det samme som har skjedd de siste dager, og til sammen er mer enn 10 000 passasjerer rammet: det er rammet på den måten at planlagte reiser blir avlyst, eller at de blir påført mange timers venting på flyplassen i håp om at de kan komme seg på en senere avgang. Dagbladet skriver om dette her.

Skandale!

Utenriksminister Jonas Gahr Støre har skrevet brev til norske ambassader og instruert dem i hvordan de skal svare dersom de blir bedt om en kommentar til at det norske tidsskriftet Magazinet trykte karikaturtegninger av islams grunnlagger Muhammed.

Jordskjelv?

"Valgresultatet i de palestinske områdene er et politisk jordskjelv" var den vanlige reaksjonen etter at Hamas fikk rent flertall i gårsdagens valg til lovgivende forsamling i de palestinske områdene.

Iran

Iran blir en stadig større trussel. Ikke bare terroriserer regimet sine egne innbyggere - landet er et islamsk diktatur med dødsstraff bl.a. for homofile, for frafalne fra islam og for utro kvinner - men regjeringen støtter også militært, økonomisk og ideologisk terrorgrupper ikke bare i Europa, men også i Irak, Afghanistan og på Vestrbredden/Gaza. Den nye presidenten i Iran har sagt rett ut at Israel må fjernes fra kartet. Det som gjør situasjonen ekstra farlig nå er at Iran er i ferd med å ferdiggjøre atomvåpen.

Helt feil reaksjon

Publiseringen av karikaturtegningene av Muhammed i først Danmark og så Norge har som ventet ført til sterke reaksjoner fra muslimer. Dessverre har de ansvarlige politiske ledere i begge land reagert helt feil. Selv om de har sagt at de forsvarer ytringsfriheten har de reelt sett bedt muslimske land om unnskyldning.