Italias statsminister Enrico Letta vil ha slutt på drastiske sparetiltak. – Vi kommer til å dø av innstrammingene, sier Letta, som nå drar på europaturne for å legge press på Tyskland. Dette leser vi på Aftenposten førsteside sist tirsdag, og det som er poenget er at kutt i de statlige budsjetter er skadelig for velstanden. (Hele artikkelen har vi lenket til nedenfor.) Vi antar at påstanden om at man kan dø av slike kutt som foreslås er noe overdrevet, men vi skal stille noen spørsmål om det virkelig er slik at kutt i offentlige utgifter er skadelige.
Like sikkert som våren, like sikkert som 17. mai, kommer hvert år en diskusjon om hvorvidt man skal bruke bare det norske flagget i 17. mai-toget. Og like sikkert trer skillelinjene frem: noen synes at det er greit å bruke alle mulige flagg, noen vil ha forbud mot andre flagg enn det norske, mens noen bare vil anbefale at kun det norske flagget skal brukes. Og ingen går inn på de dypere årsakene til at denne striden oppstår.
I går søndag innkalte regjeringen plutselig til en pressekonferanse. Den skulle legger frem endringer i skattesystemet, og de måtte gjøre dette, hevdet den, på en dag da børsene var stengt. Men kanskje var hovedformålet å stjele en del oppmerksomhet vekk fra siste dag av Høyres landsmøte, noe den i så fall klarte.
Avisoverskriftene sier at skattepakken innebærer at regjeringen Gir norske bedrifter skattelette på 3 milliarder.
Høyre avholdt sist helg sitt landsmøte, og det skjedde dessverre ikke noe uventet. De vedtok akkurat den samme type politikk som de har stått for de siste tiårene.
Noen eksempler: Høyre går inn for 25 mrd kr i skattelettelser. På landsmøtet kom det forslag om å øke dette beløpet, men ingen av disse ble vedtatt. (Samlede skatter og avgifter utgjør ca 1000 mrd kr, så det skulle være mye å ta av; 25 mrd er bare 2,5 %.)
Det ble ikke vedtatt å fjerne dokumentavgiften.
Det ble ikke flertall for å fjerne formuesskatten i løpet av neste stortingsperiode.
Mandag brakte Aftenposten en artikkel om problemene i fransk økonomi. Det var enkelte viktige elementer som var utelatt i Aftenpostens analyse, og derfor sendte DLFs leder Vegard Martinsen mandag ettermiddag inn følgende kommentar:
=======
Frankrikes problemer
av Vegard Martinsen, leder i Det Liberale Folkepartiet
Student i statsvitenskap, Olav Drange Moen, påstår i en kommentar på document.no at Norge er lovløst. Riktignok bruker han ordet «anarki», men dette ordet er i en rekke sammenhenger synonymt med «lovløshet»; SNL definerer anarki slik: «Anarki, egentlig mangel på styre, lovløse samfunnsforhold uten statsstyre».
Velferdsstaten er ikke et bærekraftig samfunnssystem. Dette fordi den innebærer at de som er produktive i stadig større grad må støtte opp om og i verste fall forsørge en stadig større andel mindre produktive, noe som skjer på den ene side gjennom økende og progressiv beskatning og på den annen side gjennom «gratis» tilbud innen skole, helse, trygder og en rekke andre offentlige tilbud og støtteordninger. Dette gir seg først utslag i et stadig mer tyngende skattetrykk, og deretter en stadig større statsgjeld. Samtidig vil slike ting som arbeidsløshet, byråkrati, og skjemavelde øke.
Norsk ungdom er blitt altfor kravstore, sier Senterungdommens leder, Sandra Borch, i en artikkel i Aftenposten i går.
Hvis dette hadde betydde at de vil ha Ferrari heller enn Lada, at de heller vil på ferie til Bali enn Bylund, at de heller vil spise gourmetmat enn frossenpizza, at de heller vil ha Glenfiddich enn hjembrent, så synes vi dette er en god ting.
Men det er ikke slike ting Borch tenker på. Vi siterer:
Den tidligere skikongen Bjørn Dæhlie har i det siste fått endel pepper – og en stor bot! – for å ha hugget noen trær på sin egen eiendom. Dette må da være riv ruskende galt. Eller?
La oss først se på noe av det Dagbladet skriver om saken 13/5:
I formiddag var hovedutvalget i Ullensaker kommune i Akershus på befaring på tomta der Dæhlie i januar ulovlig hogde ned flere vernede epletrær.
På et møte som nettopp er avslutta ble det bestemt at den tidligere skikongen bøtelegges med 50 000 kroner.
Vi har tidligere sagt hva vi mener om situasjonen til romfolket (se kommentar lenket til nederst), men etter det som har skjedd i det siste ifbm behandling i Oslo bystyre, vil vi knytte noen kommentarer til tre punkter.
For det første: Nylig demonstrerte et hundretalls rom utenfor rådhuset i Oslo med noe som reelt sett var krav om at myndighetene skulle skaffe dem boliger.
Det er god grunn til å feire 17. mai, Norges grunnlovsdag. De fleste som feirer denne dagen feirer nasjonal selvgodhet, men denne dagens virkelige innhold - et jubileum for grunnloven - er det god grunn til å feire.
Enda en gang er en europeisk storby rammet av opptøyer, og nå begynner disse opptøyene å komme farlig nær oss. Nå er det ikke lenger Paris eller London som rammes, nå er det i Stockholm, eller rettere sagt bydelen i Husby i Stockholm, hvor opptøyene skjer.
VG skriver: Tre politibetjenter skadet i hevnangrep i Stockholm. Hundre biler i brann. Brannbombe mot skole. Gjerningsmann: - Det blir verre.
Da politiet rykket ut etter melding om flere biler i brann i Husby i Sverige søndag kveld, ble de møtt av nær 60 maskerte ungdommer som kastet stein.
Abraham Lincoln er den av USAs presidenter som er betraktet som den aller beste, og det er god grunn til det. Han behersket det politiske spillet svært godt, og han brukte sine evner på dette området til å gjennomføre en av de aller viktigste reformene i USAs historie: han fikk slutt på slaveriet også i sydstatene. Til dette brukte han alle midler som en politisk leder kan disponere, inkludert krig.
Men det er ingen enighet om hvem som er nr 2 etter Lincoln. Etter vårt syn er Calvin Coolidge den som passer best på plassen etter den ubestridte eneren.
Da NN … forleden skulle spise lunch på det nye Fisketorvet i Bergen fikk han sjokk. Litt enkel tilberedt sjømat for tre personer, servert på papptallerkener og spist på servietter, kom på 1800 kroner. Dette leser vi i Aftenpostens helgebilag A-magasinet 16/5.
Det er mye man kunne si til dette, men vi skal fokusere på et par poenger.
Til den grusomme terroraksjonen i London for et par dager siden hvor en soldat ble drept med øks av en islamist på åpen gate, vil vi i vår kommentar bare kort fokusere på ett poeng.
Vi siterer fra en omtale i en engelsk avis: Troops in London were advised in the immediate aftermath of yesterday’s attack not to wear their uniforms outside their bases.
Dette er enda et eksempel på den type ettergivenhet som gjør at vi har et problem med terrorisme utført av islamister. Hadde vi ikke vært så ettergivende som vi er ville problemet vært redusert til et minimum for lenge siden.
Leser man aviser og følger med på nyhetssendinger på TV, kan man få inntrykk av at alt går mye dårligere. Nyhetssendingene handler for det meste om negative ting: nedleggelser, oppsigelser, kriser, katastrofer, ulike typer kriminalitet (overfall, ran, drap, voldtekt, svindel, korrupsjon, etc.), krig, osv. Og når man blir fôret med en stor daglig dose av slike ting, får man lett inntrykk av at det går dårligere.
I går kommenterte vi en artikkel i Business Insider, som ved å henvise til et 30-talls trender hevdet at det går bedre. Men dette er nok en sannhet med modifikasjoner. Dersom man foretar en mer forfinet inndeling, vil man se at bedringen skjer i enkelte deler av verden og på enkelte områder i økonomien. Påstanden om at det generelt sett går bedre er derfor ikke helt korrekt. Først skal vi begrunne at det er slik, og så skal vi si litt om hvorfor.
Vi har et inntrykk av at myndighetene blander seg opp i absolutt alt. Det finnes nesten ikke den ting man kan gjøre uten at man må ha løyve eller konsesjon eller tillatelse fra myndighetene – og dette gjelder ting som er lovlige! At en rekke egentlig normale ting er forbudt – som å selge øl i butikk etter et visst tidspunkt på kvelden, å spille poker om penger, etc. – er velkjent. Men nå snakker vi om helt lovlige ting. Selv ikke på slike områder får man være i fred.
De utskjelte kontorbygningene på Tøyensenteret er satt på Byantikvarens gule liste. Dette betyr at eierne nektes å pusse opp blokkene.
Dette leser vi under overskriften Byantikvaren blokkerer oppussing på Tøyen på osloby.no i dag, og det er nesten slik at man må si «Hallo??»
Arbeiderpartiet forbi Høyre på ny måling. Får 30 prosent på fersk meningsmåling. Dette er Dagbladets overskrift i artikkelen om den sist publiserte meningsmålingen, og den forteller noe som alle burde vite, men som kanskje vil overraske de fleste borgerlige velgere.