I helgen ble det vedtatt noe som blir kalt for en redningspakke for Hellas. Hellas får et lån på 110 mrd Euro (fra EU og IMF), mot at den greske regjeringen iverksetter kraftige innstramminger i årene som kommer.
Dessverre er det slik at de tiltak som er foreslått vil være av svært liten hjelp, om noen.
V siterer fra en artikkel om saken i E24: ”Slik skal Hellas kutte seg ut av krisen.
Hellas er enige med EU og IMF om en spareplan som vil utløse milliardhjelp. …
Skattesystemet tvinger flere i landflyktighet, forteller Dagbladet i dag. Vi siterer overskriften: ”Platekompaniet vurderer å flagge ut”. Artikkelen forteller:
”Norske momsregler kan kvele framtidas norske kulturindustri i fødselen. Platekompaniet vurderer å flytte sin digitale virksomhet til Sverige.
- Mange kulturarrangementer får støtte av staten, men det som foregår på ehandelbiten er det motsatt: antistøtte. Det er de utenlandske som får en fordel.
Vi har hittil ikke kommentert morgendagens parlamentsvalg i England.Grunnen er at valget nærmest er totalt uinteressant dersom vi skal vurdere de to alternativene opp mot hverandre ut i fra det som burde være viktigst: politikken. (Det er enkelte andre viktige aspekter, og vi skal kort kommentere noen av disse til slutt.)
Labour har styrt England siden John Major/de konservative tapte valget i 1997. Etter dette, først under Blair og enda mer under Gordon Brown, har de ødelagt alt det Margaret Thatcher bygget opp i den perioden hun satt som statsminister fra 1979 til 1990.
Oljeutslippene i Mexico-golfen er selvsagt en stor katastrofe. Millioner av tonn olje har lekket ut, og har ført til store forurensningsproblemer. Et stort antall fugler og fisker og andre dyr har omkommet som en følge av at de er blitt tilgriset av oljen. Dessuten vil store oljemengder treffe kysten i Louisiana og føre til at store strandområder blir tilgriset. Videre kan fiskeforekomstene være så ødelagt at mange fiskere mister sitt livsgrunnlag. Alt dette er svært ille.
Resultatet blir som ventet: kaos. Her er noen overskrifter fra Dagbladet og VG i morges (og dette er før det endelige resultatet er bekreftet):
-En thriller av et valg
-Maktkampen er ikke over
-Cameron leder valgdagsmålingen
-Gordon Brown vil prøve å forme koalisjon
-Labour vil tviholde på makten
Der ser ut til at ingen av partiene får flertall i Parlamentet, og dette en meget vanskelig situasjon. Men dette er ikke hele begrunnelsen for at det vil bli kaos, det vil bli kaos fordi alle de store partiene støtter opp om og vil fortsette velferdsstaten.
Hvordan vil du hjelpe en som er nedtynget i gjeld, men som har noe penger og som har mulighet til å skaffe seg penger? Hvis du svarer at man bør låne ham enda mer så er det et forslag vi ikke støtter; vi vil si at han bør jobbe mer, bruke mindre, og betale ned gjeld. Han må for all del ikke skaffe seg enda mer gjeld; dette vil bare gjøre problemene enda større i fremtiden fordi lånetageren da vil utsette beslutninger om å legge om, han vil utsette å gjøre det han må gjøre for å bli kvitt gjelden.
NRK fortalte på sin nyhetssending i morges om virkningene av de siste års reformer i skolen. Vi siterer: ”Politikere ville heve nivået på norske skoler, men det er gått motsatt vei etter reformene. Skoletaperne er blitt flere etter at politikerne startet reformene i norsk skole. En undersøkelse i ungdomsskolen i Bergen viser at fraværet blant elevene har mer enn doblet seg siden 1994 og frem til i dag. …
Det er noen år siden Europa/USA sist ble rammet ev større terrorangrep (slik som i London og Madrid for ca fem år siden) utført av militante muslimer (hvis vi da ser bort fra skytingen på Fort Hood-basen hvor en muslimsk offiser skjøt og drepte et dusin amerikanske soldater). Men dette betyr ikke at de har gitt opp. Angrepene fortsetter. På Times Square i New York ble det for noen dager siden funnet en bombe før den gikk av. Mannen som hadde plassert den der hadde visstnok tilknytning til alQaida.
Det er god grunn til å feire 17. mai, Norges grunnlovsdag. De fleste som feirer denne dagen feirer nasjonal selvgodhet, men denne dagens virkelige innhold - et jubileum for grunnloven - er det god grunn til å feire.
Et ungt norsk par har havnet i noe som må være verre enn det Josef K ble utsatt for i Kafkas Prosessen. Mange har engasjert seg i saken, men ingen har berørt det som etter vårt syn er det aller viktigste.
En avis vi ikke husker navnet på hadde i mange år slagordet ”Tør der andre tier”. Det er nå noen år siden avisen gikk bort fra dette slagordet, og alle som har fulgt avisen forstår hvorfor. Vi kom til å tenke på dette da vi via document.no ble gjort oppmerksom på følgende sitat fra en svensk avis: «I denna stund tiger alltför många som borde tala tydligt.»
Vi skal være de første til å innrømme at vi ikke har noen total oversikt over konflikten i Thailand og dens bakgrunn, men med utgangspunkt i det vi kjenner til kan vi si noen ord om det som skjer.
På 100 år har Argentina sunket fra 4. plass til 76. plass hvis vi måler alle land i inntekt pr innbygger. Hvordan har dette store forfallet kunnet skje? Argentina hadde en velutdannet befolkning, mye naturressurser, godt klima. De hadde eiendomsrett, et velfungerende rettsapparat og en åpen og fri økonomi. Det var heller ingen ting som tydet på at det var eller skulle komme interne konflikter, borgerkrig eller invasjon.
En nyhetssending på TV fortalte i går om en nordmann som ved hjelp av en surrogatmor i India er blitt far til et par tvillinger. Grunnen til at dette ble en sak for Dagsrevyen er at norske bestemmelser gjør saken uklar: Kan barna bli norske statsborgere? Kan faren uten videre ta dem med til Norge? Kommer de inn under norske bestemmelser om støtte, trygd og hjelp? Skal staten finansiere (en del av) mannens kostnader ved dette?
”Minst 27 drept på Jamaica” leser vi på Aftenpostens førsteside i dag. Hvorfor er så mange drept? Ingressen forteller: ”Da USA ba Jamaica om å få utlevert … en av verdens farligste narkobaroner … startet gatekampene. Over 200 er arrestert, minst 27 er drept.”
Så årsaken til bråket, som antagelig har drept kanskje et par titalls tilfeldige sivile, er forbudet mot narkotika. Hadde narkotika vært lovlig ville denne krigen ikke ha startet.
I nettutgaven av artikkelen leser vi følgende:
”Minst 30 drept av togbombe i India” leser vi i Nettavisen i dag. Artikkelen fortsetter: ”Minst 30 mennesker ble drept da en sprengladning fikk et passasjertog til å spore av og kollidere med et godstog i India fredag.
Passasjertoget var på vei fra Kolkata til Mumbai da kollisjonen fant sted i Jhargam-området i delstaten Vest-Bengal.
…- Folk gråter. Redningsmannskaper forsøker å hente overlevende og døde ut av vraket, forteller [et vitne].
I dag tar vi utgangspunkt i en overraskende saklig artikkel i New York Times. Den handler primært om situasjonen i Hellas, men egentlig er temaet mer allment.
http://www.nytimes.com/2010/05/23/world/europe/23europe.html?th=&emc=th&...
Under tittelen "Europeans Fear Crisis Threatens Liberal Benefits" [i USA betyr “liberal” sosialistisk eller venstreorientert] leser vi følgende: