Etter at India kastet for ca 15 års siden begynte å kaste av seg sosialismen har landet gått inn i en ny æra. På mange måter er nå landet, sammen med Kina, stedet hvor ting skjer.
Mange mennesker har fått gode jobber, og de har fått mulighet til å betale en god utdannelse for sine barn. Ja, mange unge i India i dag har sin utdannelse fra private skoler, skoler som i langt mindre grad enn de offentlige er underlagt offentlig byråkrati og skjemavelde. De private skolene har lagt betydelig vekt på undervisning i engelsk, som er nøkkelen til en velstående fremtid. Pga dette kan indere i dag uten store problemer arbeide for et voksende antall vestlige firmaer - de store firmaene er fortsatt amerikanske og europeiske, men snart vil antagelig indiske firmaer ta opp konkurransen med disse.
For eksempel er det i den lille byen Vallore i Syd-India nettopp etablert en avansert teknisk høyskole med plass til nesten 10 000 studenter. Det er mange slike skoler over store deler av India; i 2005 ble det uteksaminert ca 200 000 ingeniører, et antall som er dobbelt så mange som i Europa, og tre ganger så mange som i USA.
I 2005 ble det tatt inn nesten en halv million studenter på tekniske høyskoler, og dette betyr at om ca fem år vil India ha et kolossalt antall ingeniører. Og de fleste av disse går altså på private skoler og det er deres foreldre som betaler.
Spesielt innen data er India i vekst: indere utfører nå alle typer oppgaver som har med data å gjøre; fra å ta imot bestillinger på alt fra reiser til bøker over telefon eller Internett, bestillinger som kommer fra hele verden, og til alle typer programmering.
Veksten i indisk økonomi kommer etter en økende aksept av Vestens verdier - individualisme, rasjonalitet, frihet- og dette har ført til at militante muslimer har gått til angrep. Nylig ble et indisk videnskapelig institutt i Bangalore angrepet av terrorister. Dette er et naturlig mål, siden videnskap forutsetter rasjonalitet og har som mål å bedre menneskers liv, og begge disse er i strid med islam.
Det er alltid rasjonalitet og frihet som gir fremgang; disse elementene er et nødvendig grunnlag for velstand og vekst. Men opp igjennom historien har disse verdiene dominert på ulike steder: de dominerte i antikken først i Hellas og så i Rom, så, etter at kristendommen hadde gitt oss middelalderen kom disse verdiene igjen i forgrunnen i Vest-Europa. Så flyttet tyngdepunktet seg til Amerika. Men nå ser vi tydelig at Europa stagnerer - irrasjonaliteten stiger og har gjort det i flere tiår, og byråkratiet reduserer friheten for hver dag som går. Hva som vil skje med USA er så vidt vi kan se uklart; det er positive elementer, men religionen står sterkere enn noen gang.
Uansett er det rimelig klart at tyngdepunktet for frihet og velstand om ikke lenge kan komme til å bli Østen: Kina og India har pr i dag betydelige elementer ved seg som gjør det ikke usannsynlig for disse landene å overta føringen i Verden.
Som vi har sagt det tidligere, vi lever i spennende tider, og den som overlever den stigende irrasjonaliteten i Europa og de farer dette fører med seg, får se.