October 2007

Burma

Frihet er ikke gratis. Friheten må kjempes frem, og når man har den må den stadig beskyttes. I Vesten må den store friheten vi har stadig forsvares mot krefter som vil redusere den, og de fleste av kommentarene her på stemDLF handler om dette. Men i dag skal vi ikke se på dette, denne gangen skal vi kort se på det som skjer et sted hvor man har vært helt uten frihet, og hvor en betydelig del av befolkningen nå kjemper for frihet. Vi tenker på Burma/Myanmar.

Korrupsjonssaken i Hydro

Det er ikke mange årene siden det var nærmest full oppslutning om det syn at korrupsjon ikke fantes i Norge: "Korrupsjon er noe man har i landene i Sør-Europa, sånt finnes ikke i Norge", var omkvedet. Men i de siste årene er det avslørt en rekke tilfeller av storstilt korrupsjon i Norge: f.eks. er det blitt kjent at betrodde medarbeidere i kommunale vannverk og i kommunale byggfirmaer gjennom ulike former for korrupsjon har tilranet seg flere titalls millioner kr, og det finnes også en rekke andre eksempler.

Englebok, forsidedesign og ytringsfrihet

Det er faktisk dukket opp en interessant sak om ytringsfrihet som ikke har med religion å gjøre. I stedet har den med utnyttelse av kjendiser å gjøre. Et forlag har utgitt en bok om engler, og forsiden av boken prydes av et fotografi av prinsesse Märta Louise, dette selv om hennes forbindelse med boken kun er at hun har vist interesse for det tema som boken omhandler.

Ordningen med gratis skolebøker

Ja, nå har vi hatt en ordning med gratis skolebøker (for enkelte årstrinn i den videregående skolen) i noen uker, og resultatet er ifølge VG et "omfattende skolebok-kaos". "Snart to måneder etter skolestart har svært mange elever i den videregående skolen fremdeles ikke har fått lærebøkene sine". De må klare seg med lite inspirerende fotokopier i et løsarksystem inntil bøkene ankommer.

Poker og samfunnsnytte

"Poker har ingen samfunnsnytte" var en overskrift på dagbladet.no i går. Artikkelen sier at mange taper penger på å være dårlige pokerspillere, at dette er et samfunnsproblem, og at pokerspill (på Internett om penger) derfor bør forbys (face-to-face-pokerspill om penger er allerede forbudt:

"SPESIALKONSULENT Finn Gyllstrøm ved Øst-Norsk kompetansesenter mener at poker er et problem for det norske samfunnet, og at det er rimelig å håndtere pengespill som man håndterer alkohol.

Statsbudsjettet

Det forslag til statsbudsjett som finansminister Kristin Halvorsen la frem sist fredag inneholder kun ett lyspunkt, ellers er det ganske svart.

Lyspunktet er at Justisdepartementet fikk en økning, en økning på 1,9 mrd kr. Dette er ment dels å dekke gode ting som å styrke fengslene og å redusere soningskøen, og å utdanne flere politifolk, og dels slike tvilsomme ting som hjemmesoning. Alt i alt er dette et overraskende punkt i budsjettet.

Velferdsstatens ektefødte barn

Velferdsstaten innebærer at alle har rett til å få det han trenger for å leve godt, inkludert skolegang, helsetjenester, barnehageplass, mat, klær, hus, fritidssysler, ferier, terapi, etc.

I et slikt system vil politikerne for å bli valgt love stadig mer, men i stadig større grad vil løftene bli brutt – politikerne kan jo ikke sette økonomiske lover til side.

En selsom forestilling

Alle vet at vårt pensjonssystem er i krise: "et pyramidespill" kaller eksperten Ole Gjems-Onstad det. Derfor har det vært bred politisk enighet om å gjennomføre en pensjonsreform, og et første skritt i denne var at AFP skulle avskaffes. (AFP, avtalefestet pensjon, innebærer at arbeidstakere kan pensjonere seg allerede ved 62 års alder, men uten at de får særlig mindre pensjon enn om de hadde ventet til de var 67).

2000 mer for strømmen

"En gjennomsnittsfamilie må heretter betale ca kr 2000 kr mer for strømmen i året" var hovedoppslaget på VGs førsteside for et par dager siden. Skal man dømme etter leserbrev og diverse bloggposter de siste dagene så er folk overrasket over dette, og de liker det ikke.

Men dette skje samtidig som at hysteriet med den påståtte menneskeskapte globale oppvarmingen når nye høyder og at meningsmåling etter meningsmåling, og også en rekke leserbrev til avisene, har sagt at "nå må vi gjøre noe med klimaet!"

Et samfunn i forfall

Det vi som regel gjør når vi skriver disse kommentarene er å finne et oppslag i pressen, et oppslag som viser at sosialdemokratiet skaper flere problemer enn det løser, og så beskriver vi kort dette og skisserer hvordan det et fritt alternativ vil fungere. Ofte er det nok av saker å hente fra pressen, avisene innholder hver dag omtale av saker som viser at det ikke går så bra under dagens modell.

Skattelister

Skattelistene er over oss igjen, og hvert eneste år får vi en ekstra påminnelse om hvor langt frem det er til vi har eiendomsrett og respekt for privatlivets fred. Spesielt trist er det når redaktører i samlet flokk forsvarer den ufyselige praksisen med å offentliggjøre intime personopplysninger.

Kaoset i Oslo

Valget ga et klart borgerlig flertall i Oslo, og da burde det bli en borgerlig ordfører og et borgerlig byråd. Og det ser nå ut til at det blir slik, men det er allikevel problemer. De tre borgerlige partiene har vært i forhandlinger og fordeling av verv og utforming av politikken, men disse forhandlingene ble for noen dager siden brutt: FrP trakk seg fra forhandlingene fordi de mente at lille Venstre stilte for høye krav.

Gutter på skolen i dag

Gutter gjør det dårligere på skolen i dag enn for noen år siden, har vi lest i flere avisoppslag de siste dagene. Aftenposten skriver i dag om dette bl.a. at "i basisfagene norsk, engelsk og matematikk presterer jentene jevnt over mye bedre enn gutter. Forskjellene i gjennomsnittskarakter er i norsk på hele 0,56 karakterpoeng i favør jentene. Totalt er forskjellen på 0,37 karakterpoeng. Til sammenligning var forskjellene i en undersøkelse fra 1997 på 0,23 karakterpoeng".

Vaksineforsøk

Det var en trist og tragisk nyhet som ble offentliggjort på TV-nyhetene i går. Etter et forsøk med en vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse for ca 20 år siden har det vist seg at mange av de unge som deltok i forsøket er blitt syke av vaksinen, og ca et dusien har også fått alvorlige plager; en ung kvinne ble for eksempel lam fra livet og ned.

Vi siterer fra nrk.nos omtale av saken:

Ordføreren ingen ville ha, mm

Etter noen ukers viderverdigheter ble Høyres Fabian Stang i går valgt til ordfører i Oslo. Dette var ordføreren ingen ville ha ("ingen" er noe overdrevet, vi kommer tilbake til dette poenget nedenfor).

Endringene i regjeringen

At det nå ble endringer i regjeringen kom ikke som noen overraskelse, men de endringene som skjedde var alle meget overraskende (bortsett fra én).

Borgerkrigen blant muslimer

Den langvarige borgerkrigen mellom muslimer krevde i forrige uke mer enn 100 dødsoffer i Karachi da tidligere statsminister Benazir Bhutto vendte tilbake til Pakistan.

Dagbladet skriver: "Mer enn 200 000 mennesker hadde møtt opp i byens gater for å ønske henne velkommen hjem etter åtte års frivillig eksil.

På taket av en pansret lastebil gjennomførte hun en gledesferd gjennom Karachi sentrum.

Omkring seks timer etter at prosesjonen startet fra byens flyplass, kom eksplosjonene.

Lingeklubben nedlagt

I forrige uke ble Lingeklubben nedlagt, og det var vemodig å se de gamle krigere i reportasjene som TV-nyhetene viste. Lingeklubben besto primært av de som under krigen var medlemmer av kompani Linge, og etter krigen dannet de klubben for å kunne holde kontakten med hverandre.

Vi siterer fra Forsvarsdepartementets omtale av saken:

Razzia!

"POLITIET og ØKOKRIM AKSJONERTE: Razzia …" og "Storstilte razziaer … pågår tirsdag formiddag. To menn tatt" leste vi på nettet i går, her og her, og først tenkte vi: Hva kan dette dreie seg om? Kan siste fase i planleggingen av et terrorangrep være avslørt? Kan det være slavehandel? En pedofiliring? Planlegging av et bankran? Heleri i stor stil? Er Marianne blitt funnet?"

Straff for tagging

"Tagges ned som aldri før. T-banens nye, hvite vogner er taggernes nye hovedmål. Malingspann slippes fra broer og syre tilsettes malingen [slik at den blir vanskelig å fjerne]. I år er 2000 taggeranmeldelser oversendt politiet".

Dette leste vi på forsiden av Aften i går.

Om å ta Fanden på ryggen

I dag vil vi bare bruke ett eksempel for å illustrere det prinsippet vi vil ha frem: nylig demonstrerte studenter mot forslaget til statsbudsjett for 2008; de synes at det bevilges alt for lite til studenter, til forskning og til universiteter og høyskoler.

Midt-Østen

Vi ble noe overrasket da vi så følgende på dagbladet.no nylig: "USAs utenriksminister Condoleezza Rice har bedt ekspresidentene Bill Clinton og Jimmy Carter om råd om Midtøsten".

Artikkelen innholder bla. følgende: "Rice er i ferd med å arrangere en fredskonferanse om Midtøsten i Annapolis utenfor Washington i november og håper å unngå å gjenta feil som er gjort under tidligere forsøk på mekling i Midtøsten.

Pest eller kolera

"-Det blir Clinton mot Giuliani" er en overskrift i Dagbladet i dag, og vi har stor tro på at de har rett.

Vann

TV2 viste søndag første del av tre i en serie om vann, "En reise i vannets fremtid" var tittelen, og programmet inneholdt en god del interessante observasjoner. Det var dessverre dog noe uklart i og med at det ikke var noe skille mellom bruk av vann som drikke og til alminnelig husholdning (matlaging, vask), bruk av vann til irrigasjon, og bruk av vann til energiproduksjon.