December 2012

Ukultur i Ap

Vi hadde tenkt å skrive om noe annet i dag, men når vi ser hvilke overskrifter som den siste sex-skandalen i Arbeiderpartiet har fått så velger vi allikevel å skrive om den selv om det viktige i saken ikke er det som omtales som sex-skandalen, det viktige er den hysteriske reaksjonen som Ap viser.

Kjernen i saken er at det er blitt kjent at nå avgått statssekretær for Ap Roger Ingebrigtsen for en seks til åtte år siden hadde et kjærlighetsforhold til en 17 år gammel AUFer som var 20 år yngre.

En avis oppsummerte saken slik:

“Straffbart med ikke-godkjent renhold”

Vi har hentet overskriften fra Aftenposten sist søndag og den sier altså at dersom man gjør rent på en måte som staten ikke har godkjent så blir man straffet.

Det er egentlig litt mer komplisert enn som så; vi siterer fra artikkelen: “Fra 1. desember er det straffbart å kjøpe eller lei inn tjenester fra renholdsbedrifter som ikke er godkjent av Arbeidstilsynet.

Politisk streik

Igjen rammes publikum av en politisk streik, denne gangen er temaet budsjettkutt for Oslos offentlige barnehaver, og det er de offentlig ansatte i barnehagene som streiker.

Vi siterer kort fra Dagsavisen: Full barnehagekrig. VALG 2013: Barnehagene streiker på grunn av massive kutt i Oslo. SV går i strupen på Høyre og vil gjøre flere ansatte i barnehagene til sin vinnersak i 2013.

Tidligere har vi opplevd politisk streiker bla. i forbindelse med privatisering av sporveien og privatisering av kinoene, men nå er det altså de som har barn i barnehavene som rammes.

Surrogati

Surrogati har fått fornyet oppmerksomhet (surrogati betyr at en kvinne bærer fram et barn for andre enn seg selv) etter at kronprinsesse Mette Marit hjalp et vennepar som hadde skaffet seg barn ved surrogati i India. Som kjent er surrogati forbudt i Norge, men som alle lover vedtatt av sosialdemokrater er den kanskje velment, men er egentlig naiv, skadelig og krenkende.

Velferdsstaten

“Velferdsstaten er min favorittstat” er overskriften på et intervju i A-magasinets intervjuserie 30. november. Personen som sier dette er Bjarte Tjøstheim, identifisert som en av tre programledere i Radioresepsjonen.

På spørsmålet “Hva er det beste og verste ved velferdsstaten?” svarer han følgende: “Velferdsstaten er min favorittstat over alle andre stater. Det eneste som mangler, er at den også tar tannlegeregningen”.

Protestene mot fredsprisen

Det var ikke helt ufortjent at EU ble tildelt Nobels fredspris for 2012; et av formålene med å opprette EU var å hindre flere kriger i Europa. I samsvar med prinsippet om at “dersom varer krysser landegrensene vil soldater ikke gjøre det”, dvs. at frihandel hindrer krig, ble det opprettet et frihandelsområde i (de mest sentrale delene av) Europa. Dessverre ble dette ikke et ekte frihandelsområde; det var frihandel mellom de deltagende landene, men overfor andre land var det fortsatt tollmurer. EU er altså en tollunion.

Arbeidsforhold i fattige land

“Lager våre julegaver på sultelønn” er temaet i en rekke reportasjer i avisene i det siste, og de forteller at i en rekke fattige land er forholdene for de mange som har vanlige jobber i produksjonsbedrifter ganske dårlige: lønnen er lav, arbeidsforholdene er dårlige, arbeidstiden er lang, osv.

Nei til forbud mot reklame

Reklame består i at produsenter forteller potensielle forbrukere om varer de tilbyr for salg. Reklamen gjøres gjerne litt fancy og spennende, dette for å trekke kundens oppmerksomhet til produktet. Dette er en god ting; det er produkter av alle mulige slag som gjør våre liv enklere og bedre å leve.

Men det vises reklame for ting som enkelte kan synes er uheldige eller skadelige, og det har i alle år vært slik at enkle grupper har krevet en det skal være restriksjoner eller forbud mot å reklamere for visse varer (i dag er som kjent reklame for alkohol og tobakk forbudt).

Ny NRK-sjef

NRK er som kjent reelt sett en statlig radio- og TV-kanal, og den hadde i mange år monopol på å sende radio- og TV-sendinger i Norge. (Før annen verdenskrig var dette feltet fritt, men under okkupasjonen ble all privat radiovirksomhet forbudt av nazistene. Etter krigens avslutning ble dette forbudet opprettholdt.) Takket være den teknologiske utvikling, en utvikling som bla.

Dårlig renteforslag fra EU

“Sitter du med forbrukslån eller kreditkortrent på langt over 20 prosent? Da har du noe å se frem til. EU er nemlig i ferd med forarbeidene til en lov som blant annet kan resultere i tak på renten!”

Dette leser vi i siste nummer av Sentralposten (Nr 4), et blad utgitt av LO.

Dette skjer altså samtidig med at ansvarlige økonomer advarer mot gjeldebyrden; alt for mange husholdninger har alt for stor gjeld.

Hvorfor er dette et dårlig forslag? Er det ikke bra at de som låner får en lavere gjeldebyrde?

“Bare kom!”

“- Bare stikk” var som kjent Martin Kolbergs oppfordring til en av de store norske entreprenører, John Fredriksen, og nå ser det ut til at en annen norsk storentreprenør vurderer å følge Kolbergs oppfordring: Bjørn Kjos er oppgitt over norske regler som gjør at hans videre storsatsing i luften vil være umulig, og han ser på muligheten for å flytte virksomheten ut av landet.

Statsråd imot oppsigelsesvern

“Arbeidsminister Anniken Huitfeldt er innbitt mostander av at private bedrifter kan bruke midlertidige ansatte, men mener at staten må få gjøre det fordi statlige ansatte har så strekt vern mot oppsigelser”. Dette leste man på forsiden av Aftenposten i går, og det er skrevet i forbindelse med en omtale av en sak hvor en forsker har vært ansatt som vikar i staten i ni år. Dette skal egentlig ikke være mulig, et slikt usikkert ansettelsesforhold er plagsomt for de som rammes. Det er dette som er begrunnelsen for at det er innført et sterkt vern mot slike usikre ansettelsesforhold.

Opptøyer

Denne gangen skjedde det i Gøteborg: det kom til opptøyer hvor flere hundre mennesker deltok og hvor politiet ikke klarte å få kontroll før etter lang tid. Vi har sett lignende opptøyer i en rekke byer i Europa i det siste, også i Oslo. Og vi har sett at politiet ikke har klart å kontrollere situasjonen, slik at det som ikke kan beskrives på annen måte enn en mobb har fått ture fritt frem.

Innrømmer selv IPCC at påstandene om menneskeskapt global oppvarming er feil?

Skribenten James Dellingpole påstår i sin spalte i The Telegraph at “Man-made global warming: even the IPCC admits the jig is up”.

Begrunnelsen for denne påstanden henter han fra en lekket versjon av en kommende rapport fra IPCC, hvor det heter at

Julens virkelige innhold

I tider som disse er man utsatt for så mye påvirkning fra ulike hold at man lett kan komme til å glemme julens virkelige budskap.

Julen er en tid for feiring, en tid for å være sammen med familie og venner, en tid for å gi gaver til hverandre, en tid for velvilje overfor andre mennesker.