February 2008

Pensjonene igjen

Enda en gang debatteres pensjonene. Et av de siste utspillene fra regjeringen i dens forsøk på å hindre den økonomiske katastrofen som en videreføring av dagens system nødvendigvis vil medføre er at de vil at de som står i jobb til de er 70 skal få dobbelt så stor pensjon som de som går av når de er 62. Ap-toppene er for, mens SV og fagbevegelsen er imot (eller later som om de ikke forstår hvorfor slike reformer er nødvendige).

Krise i skolen

"Det er ingen krise i norsk skole" sier kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell på Aftenpostens førsteside i går. Ham om det. Onsdag brakte samme avis følgende nyhet på førstesiden: Over bilder av sosialisttyrannene Mao, Pol Pot og Stalin sto det at norske skoleelever ikke aner hvem disse tre var og hva de sto for.

McCain

I dag er det “super-tirsdag": I 24 amerikanske delstater er det nominasjonsvalg for å velge kandidater til høstens presidentvalg.

På republikansk side ser løpet ut til å være kjørt: John McCain leder alle meningsmålinger, og alt tyder på at han blir den republikanske kandidaten i november.

Historisk

At Fritz Moen to ganger ble dømt for drap han ikke hadde begått er en kolossal skandale, og en gigantisk skamplett på norsk rettspleie.

Friheten innskrenkes enda mer

Kanskje vår overskrift i dag er noe overdrevet, den antyder at det fortsatt er mulig å redusere friheten i Norge. Ja, vi har nærmest total ytringsfrihet, men på alle andre områder er friheten svært liten.

Makthaverne arbeider allikevel for å stamme til enda mer på områder hvor dette er mulig. Det siste vi så var i Aftenposten for et par dager siden:

"Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen (Sp) vil skjerpe inn boplikten, og utmarkseiendommer blir også omfattet av regelendringene.

En liten sak

Tidligere var det slik at statsansatte som var på reise i utlandet fikk dekket et beløp per natt til overnatting, uavhengig av hvor dyrt det leide hotellrommet var. Man fikk for eksempel dekket kr 1200 per natt (satsen varierte med hvor i verden man overnattet, men dette er irrelevant for vårt poeng), og hvis hotellet kostet kr 900 fikk man beholde de 300 kr som ble til overs.

Dhimmistatus? Nei takk

Islam blir stadig sterkere, og de fleste europeere blir stadig mer ettergivende.

Ytringsfrihet for klimadissidenter!

Politikere som benekter menneskeskapt global oppvarming bør fengsles, mener videnskapsmannen David Suzuki. Under overskruften “Jail politicians who ignore climate science" i National Post nylig leser vi følgende: “Prominent scientist David Suzuki says that people should look for a way to hold politicians who ignore climate change science legally responsible.

David Suzuki has called for political leaders to be thrown in jail for ignoring the science behind climate change.

Barneministeren i hardt vær

Dersom eieren av et privat firma ansetter slektninger, venner og bekjente i sin badrift så har han all rett til dette. Hvis de viser seg å være lite dyktige så er det eieren selv/firmaet det går ut over, så det er han selv som må ta konsekvensene.

"Jeg er Spartacus"

Vi kom til å tenke på denne replikken fra slutten av filmen Spartacus da vi leste om den siste utviklingen i karikaturstriden i Danmark. Filmen handler om slaveopprøret mot romerne ca 70 f.Kr., og dets leder, slaven Spartacus. Opprøret ble slått ned, og romerne tar et meget stort antall fanger. Men de ønsker å finne lederen og sier til fangene noe slik som at "Spartacus må melde seg, hvis ikke torturerer vi 1000 av dere". Spartacus melder seg og sier "Jeg er Spartacus".

Som fortjent

Det gikk som det måtte gå. Statsråd Mauela Ramin Osmundsen gikk i går av som barne- og likestillingsminister. Dette skjedde etter at hun var blitt avslørt som en løgnaktig og korrupt person. Vi skal ikke gå i detaljer på denne prosessen her, den kan man lese om i tusenvis av avisartikler i den siste uken, bla. her, og i vår kommentar for et par dager siden.

Uroen i Danmark

Hva skjer i Danmark? Eller, hvorfor skjer det? I den siste uken har ungdom, hovedsaklig med innvandrerbakgrunn, stiftet mer enn 200 branner i et titalls byer rundt omkring i Danmark. Skoler, barnehaver, bibliotek, biler og leiegårder er forsøkt brent ned, og i mange tilfeller har forsøkene vært vellykket.

Dyr strøm i Norge

"Billig strøm er en myte" er en overskrift i Aftenposten i dag. "Norge er på Europa-toppen i dyr strøm" lyder ingressen. I artikkelen leser vi at pga. de store avgiftene er strømmen i Norge blant de dyreste i Europa. Artikkelen sammenligner prisen i Norge med prisen i andre land, bla. prisen i Bulgaria, hvor den er godt under halvparten av den norske. Bulgaria: 5,47 Euro pr 100 kWh, Norge: 13,61 Euro. Gjennomsnittet i Europa er 11,73 Euro.

Exit Castro! Exit sosialisme?

Castro er gått av og vil dele plass, om ikke i Helevet så i historien, med kolleger som Lenin, Stalin, Hitler, Mao og Pol Pot.

Castro var diktator over Cuba i nesten 50 år, og pga hans sosialistiske politikk har folket levet i nød og fattigdom uten noen form for frihet.

Dårlige ledere i staten?

"Statlige ledere holder ikke mål" påstår Aftenposten på sin førsteside sist søndag, og den etterfølgende tekst sier at "bare snaut halvparten av de ansatte i staten synes at deres nærmeste leder gjør en god jobb. -Det er altfor dårlig, mener statsråd Heidi Grande røys, som nå varsler tiltak".

Et helsevesen i krise?

Skal man tro de siste oppslag i pressen har vi et helsevesen i dyp krise. Vi siterer fra noen artikler fra de siste dagers aviser: "Legeansettelser ute av kontroll. Sykehusene har ansatt langt flere leger enn de har fått tillatelse til de siste åtte årene. Riksrevisjonen mener situasjonen er ute av kontroll".

Hasj-plantasjene

De siste uker har vi sett flere reportasjer på TV om at politiet har oppdaget et stort antall hasj-plantasjer rundt omkring på Østlandet. (En litt eldre omtale på nrk.no ligger her: http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/ostfold/1.4733226).

På en nyhetssending i går ble det opplyst at det hittil er avslørt ca 30 plantasjer, og reporteren spekulerte på om hvorvidt det var en organisert liga som lå bak.

Ny barneminister

I dag blir det utnevnt ny statsråd i Barne- og likestillingsdepartementet. Det to heteste navnene er Helga Pedersen, som nå er fiskeriminister, og Anniken Huitfeldt, som nå er stortingsrepresentant.