May 2003

1. mai: arbeidere mot sosialismen

I mange tiår har arbeidere brukt denne dagen, 1. mai, for å demonstrere for en anstendig lønn for en anstendig arbeidsinnsats, for stadig bedre arbeidsforhold og for respekt.

Det er klinkende klart for ethvert intelligent og anstendig menneske at alle mennesker bør ha dette, og det er like opplagt for ethvert intelligent og anstendig menneske at det eneste økonomisk system som kan gi arbeiderne dette er kapitalismen.

Frihet

Alle sier de er for frihet, men de fleste er allikevel imot, og derfor finnes det ingen frie land noe sted i verden.

Hva er frihet? Frihet er fravær av (initiering av) tvang - du har frihet hvis du kan gjøre hva du måtte ønske så lenge du ikke begynner å bruke - initierer - tvang overfor andre mennesker. Den som er fri kan gjøre hva han eller hun måtte ønske så lenge han eller hun ikke krenker andres (lockeanske) rettigheter. Frihet er altså retten til å gjøre hva man vil så lenge man ikke stjeler, bedrar, svindler, begår innbrudd eller overfall, etc.

Reguleringsidioti

Staten regulerer det meste, og påskuddet er at voksne er som barn og må beskyttes. Slike reguleringer er dannet på feil grunnlag (barn må beskyttes av voksne, men voksne må ikke på en tilsvarende måte beskyttes av staten), og de er umoralske (enhver initiering av tvang er umoralsk, og slike reguleringer er initiering av tvang), og de vil ikke kunne fungere i praksis slik meningen var.

Venstresiden tar alltid feil

Skal man i store trekk kunne forutse hva som vil skje i bestemte situasjoner, må man ha et riktig syn på hva mennesket er og hvordan verden er. Det grunnsyn som venstresiden baserer seg på er direkte feil, og derfor er det slik at når folk på venstresiden sier noe om hva som vil skje i ulike situasjoner, så tar de alltid feil. (Med venstresiden her menes ikke kun sosialistiske partier, men også praktisk talt samtlige akademikere, kommentatorer og journalister.)

Politikk på sitt mest typiske

Kaoset omkring Oslo kommunes eventuelle salg av sine aksjer i energiselskapet Hafslund viser hvor kaotisk politikken er når den blander seg inn i det som burde ha vært et privat marked.

Hyklere?

Arbeiderpartiet forslår nå å utvide perioden en arbeidsløs kan få arbeidsledighetstrygd - nå kan en arbeidsløs motta slik trygd i to år. Etter denne perioden innebærer nåværende ordning at man må gå på sosialkontoret for å få økonomisk hjelp dersom men trenger det. Ap ønsker nå å utvide perioden til tre år.

Boikott er legitimt

I det siste har enkelte blitt kritisert for å ha truet med boikott eller for å ha iverksatt boikott. Et ferskt eksempel er Kjell Inge Røkkes trussel om å boikotte Dagbladet etter avisens oppslag om Tore Tønne-saken for noen måneder siden

Avgifter på feil grunnlag?

Ja, selvsagt. Alle avgifter (dvs. de som ikke er direkte betaling for bestemte tjenester) er feil.

Siste eksempel på dette finner vi i dagens Nettavisen.

Under overskriften "Ikke-røykere koster mest" fortelles det at "Ikke-røykere koster samfunnet mer enn de som tyr til tobakken, mener professorer ved Universitetet i Bergen

Ikke-røykerne blir dyrere rett og slett fordi de lever lenger og får kostbare helseproblemer i alderdommen, skriver Bergens Tidende.

Fattigdom

Det å ha dårlig råd er selvfølgelig ikke en ønskverdig situasjon, men det er et faktum at i Norge i dag er det endel ikke har råd til å gå på restaurant eller kafé en gang i blant, ikke har råd til å holde en avis, ikke har råd til å holde et bursdagsselskap for sine barn, ikke har råd til å ha en mobiltelefon, osv.

Alle, til og med politikerne, ser dette problemet, og politikerne, sin vane tro, setter i gang tiltak som kan se ut som om de løser problemet, men som egentlig gjør problemet verre.

Maktmisbruk!

I går ble det endelig vedtatt at åtte tilsyn, som hittil har hatt tilhold i Oslo, skal flyttes ut i distriktene: Arbeidstilsynet til, Trondheim, Konkurransetilsynet til Bergen, Sjøfartsdirektoratet til Haugesund, Luftfartstilsynet til Bodø, Medietilsynet til Fredrikstad, Post- og teletilsynet til Lillesand (!?), Direktoratet for beredskap og samfunnssikkerhet til Tønsberg, og Petroleumstilsynet til Stavanger

God grunn til å feire 17. mais virkelige innhold

Det er god grunn til å feire 17. mai. Norge grunnlovsdag. De fleste som feirer denne dagen feirer nasjonal selvgodhet, men det er denne dagens virkelige innhold - et jubileum for grunnloven - som det er god grunn til å feire.

Terrorismen: årsak og løsning

De siste par dagers terroraksjoner har vist at krigen mot terrorismen ikke er vunnet, og derfor ikke kan avsluttes. Aksjonene i Riadh og i Casablanca, som krevet ca 40 ofre (i tillegg til at de ca 20 terroristene sprengte seg selv i luften), viser at vi fortsatt ikke er trygge.

"Alle hunder skal merkes"

Dette er en overskrift i dagens VG, og de som står bak er vår nye storkoalisjon SV, FrP og Ap.

"Nini vil ha fri hasj"

Nettavisen forteller i dag at "Nini Stoltenberg [søster til tidligere statsminister Jens Stoltenberg] ønsker legalisering av hasj. Nå kritiserer hun alle regjeringer de siste 30 åra, inkludert sin brors, for feighet i narkotikapolitikken."

Videre sier hun at hun ikke vil unnskylde Jens en gang til om han skulle bli statsminister". Hun sier også at det eneste riktige er å innse at kampen mot narkotika er tapt.

Vårt dyre fedreland

Det er dyrt i Norge - det meste koster mer har enn det gjør i våre naboland. Hovedårsaken til dette er høye avgifter og et stort byråkrati. Nordmenn finner seg også i de høye prisene i så stor grad at utenlandske firmaer som eksporterer til Norge setter prisene i Norge høyere enn de gjør i for eksempel de andre nordiske land.

Dette betyr at det er en mulighet for lavere priser i Norge, og mange har sett frem til at den tyske matvarekjeden Lidel i sommer skulle etablere seg i Norge. Lidl-butikker i Norge ville virkelig ført til lavere priser på alle dagligvarer.

AUF er for sent ute!

I protest mot den nye privatskoleloven, som skal gjøre det lettere å starte private skoler, søker nå AUF om å etablere egen privatskole. Skolen skal hete "Sosialdemokratiske disipler", og er basert på sosialdemokratiske verdier (og da mener de vel skjemavelde, byråkrati, høy skatt, oppblåsing av medlemstall, et villniss av skatte- avgifts- og støtteordninger, etc.).

«Private skoler er best»

Dette står med store bokstaver på forsiden av søndagens utgave av Dagbladet. Det er visst ikke nødvendig at noe er en nyhet for at Dagbladet skal slå det stort opp på forsiden - eller kanskje dette er en nyhet for de som arbeider i Dagbladets redaksjon: private skoler har alltid vært bedre enn de offentlige skolene.

Hvorfor er det slik? Det er mye man kunne si om dette, men her skal vi denne gangen kun ta for oss ett poeng, et poeng som også er nevnt i Dagbladets artikkel: elevene som går på private skoler har «mer aktive foreldre».

Oslo-valget: Skattesjokk hvis Ap/Sv får flertall

Dagens Dagsavisen har overskriften: "Vil gi deg skattesjokk", og artikkelen fortsetter: "Gjeninnføring av eiendomsskatt og økt kommuneskatt blir resultatet dersom velgerne gir Oslo et rødt byråd etter høstens kommunevalg."

Artikkelen fortteller at en gjennomsnittsfamilie i Oslo kan komme til å måtte betale 10.000 mer i skatt per år.

Ja til private skoler

DLF er glad for gårsdagens vedtak i Odelstinget som vil gjøre det lettere å starte private skoler.

Vedtaket innebærer en ny politisk kurs, en kurs som leder oss bort fra fellesskolen. Tidligere kunne man kun etablere private skoler dersom de sto for en alternativt pedagogisk, religiøst eller faglig opplegg, men nå er det fritt fram: nå kan man etablere en skole der hvor man for eksempel kun satser å kvalitet, noe som tidligere var forbudt.

DLF er av det syn at dette vil føre til at kvaliteten på hele utdannelsessystemet vil heves.

Privatisering og ikke privatisering

I de siste årene har vi merket at kvaliteten på de offentlige tjenestene på område etter område er blitt dårligere og dårligere. Mange har da foreslått privatiseringer - alle har jo opplevet at private virksomheter som hovedregel er effektive. og tjener sine kunder på en god måte. I tillegg er private virksomheter, i motsetning til kommunale virksomheter, lønnsomme. De kommunale virksomhetene (ett eksempel av mange er Sporveien) taper penger. Folk fra alle partier har da gått inn for at enkelte offentlige virksomheter burde privatiseres for at kundene skal få en god service.