November 2005

Ren utpressing

"Vil tvinge nynorsk inn i avisene" er overskriften VG benytter om denne saken: Direktør i Språkrådet, Sylfest Lomheim, og professor i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, Frank Aarebrot, gjør nå felles front for å få Stortinget til å tvinge Aftenposten, VG, Dagbladet, Bergensavisen og andre norske aviser til å bruke begge målformene i Norge."

Lomheim og Aarebrot vil at de avisene som ikke vil benytte både nynorsk og bokmål i sine spalter ikke lenger bør få momsfritak eller pressestøtte.

Urban vold herjer Frankrike

De siste dagenes voldsomme opptøyer i Paris-forstaden Clichy sous-Bois, og lynsjingen av en familiefar i Epinay-sur-Seine, er utslag av en urban vold som bare har tiltatt siden 1981. Hver natt brenner 20 til 40 biler.

Aftenpostens artikkel om siste natts hendelser i utkanten av Paris, et av Europas aller viktigste bysentra, ligger her. http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/article1146538.ece

Å rette baker for smed

Venstreorienterte har for vane å legge skylden for de negative konsekvenser som deres politikk fører til på kapitalismen. Siste eksempel på dette er påstanden om at salget av falske legeerklæringer til kriminelle (se vår kommentar 31/10) er et utslag av kapitalisme.

Skatten

Mens vi spent venter på den nye regjeringens opplegg for den økonomiske politikken, skal vi i dag se på et oppslag som Dagbladet brakte sist tirsdag. På forsiden leste vi at "Kristin & co tar fra de gamle - sparer de rike", og i artikkelen inne i avisen leste vi følgende: "Pensjonistene får svi på pungen. 40 % av formuesskatten betales av pensjonister. Nå risikerer de høyere skatt."

Frankrike brenner

Vi har alle sett på TV de forferdelige bildene fra først forstedene til Paris og nå fra byer over hele Frankrike: stein kastes mot politi, brannbomber kastes mot biler og skoler og barnehaver og andre bygninger av alle slag, og vi ser butikker, fabrikker, skoler og busser i brann. Opptøyene har nå pågått elleve netter, det er blitt avfyrt skudd mot politiet, og mer enn 3000 biler er satt i brann.

Hva bør man gjøre?

Hitler kunne ha blitt stanset før Tyskland marsjerte inn i Polen høsten 1939 og dermed startet den annen verdenskrig. I så fall ville Europa muligens ha sluppet en krig som kostet 50 millioner menneskeliv og forårsaket enorme materielle ødeleggelser. Isteden valgte Vestens ledere helt frem til invasjonen i Polen å oppføre seg som om problemet og faren ikke eksisterte i håp om at problemet ville forsvinne av seg selv på et eller annet vis.

Språkstrid

Et av de første av de mange underlige utspill vi kan regne med fra den nye regjeringen er den nye kunnskapsministerens forslag om å redusere språkkunnskapene hos norske skolelever.

Den nye regjeringen og næringslivet

I dag legger finansminister Kristin Halvorsen frem den nye regjeringens forslag til statsbudsjett. Vi vil kommentere dette etter at vi har fått satt oss inn i det, men vi regner med at det vil inneholde en rekke forslag som vil være sterkt negative for norsk næringsliv, og at budsjettet derfor vil være skadelig for velstanden i Norge.

Statsbudsjettet

Vanligvis har politikere en svært god unnskyldning når de skal unnskylde sine løftebrudd; de kan si at "vi fremmet forslaget i kommunestyret/Stortinget, men vi fikk ikke flertall, de andre stemte imot!" Men et parti/en gruppering som har flertall kan ikke benytte denne unnskyldingen - vi kom til å tenke på dette da vi så igjennom finansminister Halvorsens forslag til statsbudsjett, som ble lagt frem i går.

Ingen hvetebrødsdager

Det er vanlig at en ny regjering ikke blir utsatt for kritikk de første ukene etter at den har overtatt - de nye statsrådene skal få litt tid til å akklimatisere seg, til å bli varme i trøya, til å lære seg litt av hvordan statsrådsjobben er, etc., før de blir utsatt for kritikk. Alle venter noen små feilskjær fra de nye statsrådene tidlig i en regjerings virke, og de fleste i pressen og i opposisjonen er så velvillige at de gjerne venter litt med kritikken inntil det er gått noen uker.

" for få problembarn?"

"Bydelen har for få på problembarn" var overskriften på førstesiden av Aftenpostens aftenutgave i går. I et rasjonelt samfunn vil slikt ikke være noe problem, tvert imot, men i velferdsstatens bakvendtland kan alt gå an. I velferdsstaten kan det være noe negativt å ha for få problemer.

Hva er forklaringen? "Nordstrands 3187 tenåringer har én fritidsklubb på deling, [mens] i Østensjø bydel bor det 2979 tenåringer [og de]kan velge mellom fem fritidsklubber".

Retten til ansettelser og oppsigelser

Enhver burde ha rett til å ansette og si opp hvem han måte ønske (såfremt inngåtte kontrakter ved dette ikke brytes).

Dette betyr at et firma har all rett til kun å ansette bergensere, kvinner, totninger, folk som er høyere enn 195, heterofile, liberalister, sosialister, homofile, blondiner, tyrkere eller overvektige, dersom det skulle ønske det.

Er de noe avisene ikke forteller oss?

Svaret på spørsmålet i overskriften er opplagt: alle vet hvor de aller fleste journalister har sine politiske sympatier, og det er like opplagt at de vinkler sine reportasjer i samsvar med dette.

Korrupsjon overalt

I de siste uker er det avslørt omfattende snusk og korrupsjon på en rekke felter i det mange trodde var det korrupsjonsfrie Norge: En politimann har solgt ekte pass til kriminelle, en kommunal vannverkssjef har på en eller annen måte skaffet seg titalls millioner kr og kjøpt jaktfarm i Afrika, svært høye offiserer har dratt på "smøretur" (TV2s uttrykk) og får ingen form for refs, noen av landets mest kjente psykiatere har solgt falske attester til kriminelle for at de skal få slippe straff, tjenestemenn som skal godkjenne biler har mottatt bestikkelser, osv.*

Enda en kvinne drept

Enda en gang er en ung kvinne drept av sin partner. Vi siterer fra VG: "På fortauet ved en bussholdeplass i Prinsdal i Oslo ble den 25 år gamle kvinnen stukket flere ganger av gjerningsmannen [på kvelden torsdag 17/11]. Det har vitner fortalt til politiet etter at en kvinne (25) ble stukket ned og drept på åpen gate i Oslo torsdag kveld. Kvinnen trillet på parets felles barn (1 1/2 år) da hun ble stukket ned og drept i Nedre Prinsdalsvei i Oslo ved 21-tiden torsdag kveld."

http://www.vg.no/pub/vgart.hbs?artid=109595

Ingen vil jobbe i Norge

Det er selvsagt en stor overdrivelse å si at ingen i Norge vil jobbe, men det er ifølge Aftenposten i dag få velutdannede utlendinger som vil ta seg arbeid her dersom de skal følge norske regler for for eksempel skatt.

Hittil i år er det færre enn 800 personer som har søkt og fått arbeidstillatelse. Siden Norge har et stort behov for spesialister og fagfolk, har myndighetene i år har satt en kvote på 5000 utenlandske fagfolk, men det er mindre enn en femtedel av dette antallet som har kommet.

NOKAS-saken i media

Det går nesten ikke en dag uten at nyhetssendingene på TV og de store avisene har lange innslag om ulike sider ved rettssaken mot NOKAS-ranerne. De siste oppslag var at det hadde vært en lekkasje i rettssalen - en vannlekkasje, og at en av advokatene ble utsatt for innbrudd og frastjålet viktige dokumenter.

"Forbedringer forbudt!"

I et innslag på TV2-nyhetene i morges fikk vi se før-og-etter-fotografier av flere strandtomter: før-bildene viste strandsoner som var ustelte og lite attraktive, mens etter-bildene viste pene, ryddede strender, noen med gressplener nesten helt inntil strandlinjen hvor drivved og annet rask var fjernet. Bildene var fra private tomter, og vi tenkte at eiendommer må nok være private for at de skal bli så fine, all erfaring viser at områder som er eid av det offentlige sjelden er velstelte.

Sultestreik!

Det er sjelden vi leser om sultestreiker i Norge, og det er enda sjeldnere at saken det streikes for er god, men nå har vi ett slikt tilfelle. I et lite oppslag i Dagbladet i går 24/11 leser vi at Harry Moe (70) sultestreiker fordi Ørsta kommune har ekspropriert deler av gården hans.

"Det er tragisk at en må ty til slike drastiske tiltak for at en vanlig mann skal bli hørt", sier han. Moe har sultestreiket i to uker og har gått ned 20 kg i vekt.

Psykiatrien og kriminalomsorgen

Noe er alvorlig galt i det psykiatriske helsevern i Norge. Fredag kveld ble én mann drept og én kvinne livstruende skadet etter hagleskudd avfyrt av en tidligere voldsdømt person som nettopp var utskrevet fra et psykiatrisk sykehus. (Mannen var bror og kvinnen var tidligere samboer til den nå siktede mannen, som i VG søndag omtales som "hagledesperadoen".) Mannen var også ilagt besøksforbud overfor sin tidligere samboer.

Innvandrere og arbeidslivet

Enda en gang leser vi om at innvandrere har problemer med å komme inn på det norske arbeidsmarkedet. Aftenposten har i dag følgende overskrift: "Mattelærer får kun vaskejobb", og ingressen lyder slik: "Landet skriker etter mattelærere. Men etter åtte års studier må Anusj Ambartsumian (44) fra Armenia ta til takke med vikarjobb i vaskeriet på Ullevål sykehus."

Ytringsfrihet!

Ytringsfrihet er et svært viktig kjennetegn ved en sivilisasjon: en kultur som har full ytringsfrihet er høytstående, og en kultur som ikke har ytringsfrihet er det motsatte og fortjener ikke å kalles en sivilisasjon. En av opplysningstidens viktigste tenkere, Voltaire, er blitt tillagt følgende viktige identifisering av dette viktige prinsippet: "Jeg er dypt uenig i det du sier, men jeg vil inntil døden forsvare din rett til å si det!"