December 2014

Tilgivelse?

Hadia Tajik, leder i justiskomiteen på Stortinget, tidligere statsråd og en fremtredende Ap-politiker, mener, slik vi leser hennes uttalelser i Aftenposten 29/11, at Breivik etter hver bør kunne bør tilgis og få en ny sjanse.

Breivik er altså mannen som 22/7-2011 sprengte en bombe i regjeringskvartalet, og som deretter dro til Utøya hvor han skjøt ned og drepte omkring 70 barn og ungdommer. Han gjorde dette av ideologiske grunner, og han har aldri vist noen form for anger hverken under rettsaken eller i den tiden han etter dommen har sittet i fengsel.

Slaveri i Vesten

– Opptil 13.000 slaver i Storbritannia forteller VG i går, dette er forferdelig.

Vi siterer litt mer fra VGs artikkel: Opptil 13.000 mennesker jobber under forhold som i praksis innebærer slaveri i Storbritannia. … 13.000 er fire ganger så høyt som tidligere antatt, skriver avisa The Guardian.

Blant ofrene for moderne former for slavehold er kvinnelige prostituerte, hushjelper og arbeidere innen landbruket, industri og fiskeri. Innenriksminister Theresa May mener omfanget av denne typen kriminalitet er sjokkerende.

Enda en skattereform?

Norge er i startgropen for sin andre skattereform etter 2000. Slike begynner en artikkel i Aftenposten i går. Det den handler om er innstillingen fra Scheel-utvalget.

Vi siterer fra en omtale av innstillingen: Barnefamilier, pendlere og finnmarkinger kan miste fradragene. Scheel-utvalget taler Regjeringen og NHO midt imot. Utvalget vil nulle ut 2015-lettelsen i formuesskatten og deretter holde nivået uendret.

Utvalgsleder Hans Henrik Scheel tar fra alle interessegrupper for å skaffe penger til å sette ned skatten på bedrifter.

Svindel med støtteordninger

Millionmisbruk av Grasrotandelen i tippingen. Norsk Tipping kaller det bedrageri.

Dett var en av overskriftene i Dagsrevyen i går. La oss før vi går videre forklare hva grasrotandelen er. Fra Norsk Tippings nettside:Ved hjelp av noen enkle klikk kan du velge din grasrotmottaker som får 5 prosent av din spillinnsats - uten at det går utover innsats, premie eller vinnersjanse.

Motstand mot innovasjoner

Så lenge samfunn er frie og rasjonelle (eller i betydelig grad er preget av disse prinsippene), vil det være individer som foretar innovasjoner. De observerer virkeligheten, analyserer fakta på en rasjonell måte, induserer teorier, og entreprenører setter så i gang prosjekter som vil ende med produkter som vil gjøre menneskers liv bedre.

Russland i krise

Russisk fly på tokt over Finnmark og Forsvaret møtte russiske krigsfly utenfor norskekysten. Norske F16-fly observerte to russiske krigsfly utenfor norskekysten tirsdag morgen.

Politisk streik i dag

I dag vil et betydelig antall ansatte i norske flyselskaper gå ut i en politisk streik. Den vil vare en time, og vil ramme reisende fra en rekke flyplasser (Gardermoen, Bergen, Trondheim, Tromsø og Bodø). Passasjerer vil bli irriterte, mange vil muligens miste sine flyforbindelser videre, og streiken vil skape problemer i flytrafikken ved en rekke flyplasser i Europa.

Norske avgifter - noen eksempler

Noen bekjente har nylig fått en direkte opplevelse av det av norske avgiftsnivået.

En av dem leide en bil en helg. Dette kostet ca kr 1500. Inkludert i denne prisen var mer enn kr 400 i avgifter til staten (dette inkluderte dog bompenger). Han fylte bensin for ca kr 200, og av dette var 60 % avgifter til staten.

En annen mottok en pakke med kosttilskudd fra Danmark. Innholdet kostet ca kr 500. Denne pakken ble pålagt samlet kr 460 i avgifter til staten.

Ingen nyhetskommentarer

Det kommer dessverre ingen nyhetskommentarer torsdag og fredag i denne uken.

«Møtes for å slåss og lage bråk»

VG skrev nylig om bråk i Oslo sentrum: Oslo S: Tenåringer bortvist 10.500 ganger på tre måneder. Møtes for å slåss og lage bråk. 40 vektere fysisk skadd hittil i år.

Og hva er politikernes svar: Nå ber Ap-Bøhler justisministeren om mer synlig politi i Oslo sentrum.

Videre fra artikkelen: I løpet av tre måneder har tenåringer blitt bortvist 10.500 ganger fra Oslo sentralstasjon. Hittil i år er 40 vektere fysisk skadd av den samme ungdomsgjengen. …

CIAs tortur

I forrige uke ble det lagt frem en rapport for det amerikanske senatet som fastslår at CIA har brukt forhørsmetoder som de fleste vil beskrive som tortur overfor enkelte av de krigere som er tatt til fange av amerikanske soldater i Krigen mot terror.

Det vi skal se på i dag er noen sider ved dette; vi skal kort se på historien, politikken og etikken knyttet til dette.

Enda en runde om TV-lisensen

Det er - som alltid - problemer omkring TV-lisensen. I fokus denne gangen er det faktum at man nå enkelt kan se TV på PCer og nettbrett, og at eierne av disse – foreløpig - ikke er pålagt lisensavgift.

Den løsningen som nå diskuteres er ikke en som vil innebære forenkling og rettferdighet, snarere tvert imot.

Nettavisen skriver følgende:Ap vil ha TV-lisens på husstanden din.

Ap vil endre reglene slik at NRK-lisensen følger husstander i stedet for TV-apparater. …

Interessante tider

«Måtte du leve i interessante tider» er en gammel kinesisk forbannelse. Poenget er at interessante tider er farlige tider, og nettopp nå opplever vi i hele Vesten svært interessante tider.

Det skjer interessante ting overalt, både i Vesten og utenfor, og det som skjer utenfor Vesten kan ha alvorlige konsekvenser for Vesten.

Julens virkelige innhold

I tider som disse er man utsatt for så mye påvirkning fra ulike hold at man lett kan komme til å glemme julens virkelige budskap.

Julen er en tid for feiring, en tid for å være sammen med familie og venner, en tid for å gi hverandre gaver, en tid for velvilje overfor andre mennesker.