May 2004

Brus

Myndighetene synes at vi drikke for mye brus, forteller Aftenposten i dag. Brus inneholder mye sukker, og ivrige statistikere har regnet ut at en kvart million nordmenn får i seg mer enn 100 gram sukker hver dag. Dette er selvsagt ikke bra for helsen, og derfor vurderer myndighetene endringer i avgiftene på mineralvann.

Tanken bak er at myndighetene, ved nøye å vurdere alt som skjer, kan finjustere alt og sørge for at folk flest - i dette tilfellet - drikker en optimal mengde brus.

Priskrig i luften

Etter at myndighetene til en viss grad liberaliserte lufttrafikkmarkedet i Norge og SAS og Braathen ikke lenger fikk opprettholde sitt statsbeskyttede monopol, har det dukket opp flere nye flyselskaper. Den medfølgende konkurransen har ført til rekordlave priser, og selv folk med store familier og vanlige inntekter har nå råd til å fly ganske ofte.

Statens tomme løfter

I forbindelse med en tragisk drukningsulykke nylig brakte VG i går overskriften "Familien fikk ikke krisehjelp". Artikkelen inneholder følgende: "De ba om krisehjelp [etter ulykken], men fikk det ikke Jeg trodde ikke man ble behandlet på en slik måte i Norge, sier faren."

«Individualisme forbudt!»

Larvikmannen Pham Thang Van ønsket å male sitt hus, og kjøpte maling med en farve han likte. Han spurte i malingsbutikken om det var noen restriksjoner på farvevalg, og fikk til svar at det var det ikke.

Men så, etter å ha malt sitt hus, mottar Pham Thang Van et brev fra kommunen: -Mal om huset! - hvis ikke blir du bøtelagt.

Dette forteller avisen Østlands-Posten. Vi har dessverre ingen grunn til å tro at historien er usann.

Klondyke-stemning

Stor trafikk i gatene. Livlig handel på torget. Stort utvalg av varer: frukt, grønnsaker, videokassetter, CDer. Mennesker ute og spaserer. Befolkningsøkning på en halv million på noen få måneder. Mange entreprenører i virksomhet. Stor etterspørsel etter folk som kan reparere biler.

Hvor skjer dette? Det skjer utrolig nok i Kabul.

Privat vs. offentlig

I morges viste TV2 som vanlig sitt program Frokost-TV. NRK hadde ingen sending. I de siste måneder har også NRK hatt morgensendinger, men ikke lenger. Hvorfor?

Denne forskjellen på TV2 og NRK viser en viktig forskjell mellom privat., kommersiell virksomhet, og ikke-kommersiell, statlig (eller offentlig) virksomhet.

Proforma-ekteskap

Politiet skjerper nå kampen mot utlendinger som inngår proforma-ekteskap for å lure til seg opphold i Norge. Det er jo slik at dersom en utlending gifter seg med en norsk statsborger, så får vedkommende automatisk oppholdstillatelse i Norge. Siden dette innebærer en rekke store fordeler - tilgang til støtteordninger, f.eks., så er det mange som gifter seg med en norsk statsborger ikke av kjærlighet, men kun for å få slik oppholdstillatelse.

"Skjult" skatteøkning i revidert budsjettforslag

Nordmenn fleste betaler omkring 70 % av det de tjener i samlede skatter og avgifter til det offentlige. Men dette betales ikke i en bolk, det totale skattetrykk er delt opp i en nærmest uendelighet av store og små skatte- og avgiftssatser. En av grunnene til dette er at politikerne skal gi inntrykk av at skattenivået er langt lavere enn det egentlig er.

Enda et meningsløst forbud

Puritanerne i KrF og SV viser i et nytt forslag hva de misliker aller mest: det de misliker mest er a noen tjener penger. De vil nå forby svartebørssalg av konsertbilletter.

Kraft-debatten

Norsk kraftdebatt (som handler om hvordan produksjonen av energi til bedrifter og husholdninger bør organiseres) er et tema med mange overraskende innspill. Det siste er at Prosessindustriens Landsforening (PIL, som organiserer tungindustri, dvs. bedrifter med en produksjon som krever mye energi) har skiftet side og nå går imot mer vannkraftutbygging. Begrunnelsen er at vannkraft bokstavelig talt er avhengig av vær og vind - PIL vil heller ha en kraftproduksjon som er uavhengig av været, f.eks. gasskraft.

God grunn til å feire 17. mais virkelige innhold

Det er god grunn til å feire 17. mai, Norge grunnlovsdag. De fleste som feirer denne dagen feirer nasjonal selvgodhet, men det er denne dagens virkelige innhold - et jubileum for grunnloven - som det er god grunn til å feire.

Nyheter fra India

I de siste dager har vi mottatt to viktige nyhetssaker fra India: Sonia Gandhi vil bli valgt til my statsminister i India, og de indiske børsene hadde en dårlig dag.

Mer - og godt? - nytt fra India

Til alles overraskelse sa den nyvalgte lederen i Kongresspartiet, Sonia Gandhi i går nei til å bli statsminister i India. Henne begrunnelse skulle være god nok: hennes to slektninger som har hatt samme post før henne er begge blitt drept i attentater.

Den som nå ser ut til å bli Indias nye statsminister er Manmohan Singh, som var finansminister tidlig på 90-tallet.

Ekstrem forvandling

Til alle tider har mennesker forsøkt å forbedre sitt utseende - med pene klær, med sminke, med parykker. I de sist tiår er også andre elementer kommet med i denne prosessen: man kan gjøre øvelser for å gjøre kroppen sterk og slank, og man har fått såpass avansert teknologi at man kan utføre kirurgiske inngrep for å sette in nye tenner, gjøre neser rettere, ører større og lepper bredere (og kvinnebryster større).

Willoch, Israel og terror

Ifølge Aftenposten i dag påstår Willoch at det er Israel selv som er ansvarlig for den terror som i de siste ti år har drept mange hundre sivile israelere.

Politikk og sannhet

Mange tror at politikere fatter beslutninger etter skrupelløst å ha satt seg inn de angjeldende saksområder, og at de fatter beslutninger basert på det som de ærlig mener er til det beste for den befolkning de er valgt til å representere.

Sannhetene at politikere i hovedsak har svært liten innsikt i det de holder på med, og at det som er viktigst for dem er å tilfredsstille ulike pressgrupper. Politikernes sterkeste ønske er at det ikke er de selv som siter med ansvaret da problemene er blitt så enorme at det ikke lenger er mulig å late som om de ikke eksisterer.

Privatiseringen av Tøyenbadet

Tøyenbadet i Oslo er en av de mange svært forfalne eiendommer som Oslo kommune står som eier av. I utebassenget er det ikke vann, men som vi kan se av bilder i Aftenposten i går vokser det gress i bassenget, noe som selvsagt gjør at bassenget ikke kan benyttes til bading.

Kommunen vil gjerne selge bassenget, men ingen har villet kjøpe. Hvorfor? Fordi med eiendommen følger det restriksjoner på bruken av den som er slik at ingen private kan tjene penger på eiendommen.

Business slik det virkelig er

Flotte flyfotos av New York, tatt fra et helikopter som sirkler over byen. En stemme som sier “New York City ... where the wheels of the global economy never stop turning. A concrete metropolis of unparalleled strength and purpose that drives the business world ... If you work hard, you can really hit it big, really big."