Norsk kraftdebatt (som handler om hvordan produksjonen av energi til bedrifter og husholdninger bør organiseres) er et tema med mange overraskende innspill. Det siste er at Prosessindustriens Landsforening (PIL, som organiserer tungindustri, dvs. bedrifter med en produksjon som krever mye energi) har skiftet side og nå går imot mer vannkraftutbygging. Begrunnelsen er at vannkraft bokstavelig talt er avhengig av vær og vind - PIL vil heller ha en kraftproduksjon som er uavhengig av været, f.eks. gasskraft. La oss minne om at det var det ekstreme været høsten 2002 og vinteren etter (først lite regn og så en svært kald vinter) som førte til at det ble lite vann i magasinene og et stort strømforbruk, noe som var årsaken til de ekstremt høye strømprisene for et års tid siden.
DLF er tilhengere av velstand, og velstand forutsetter produksjon. Noe av denne produksjonen krever mye energi, og det bør derfor være tilgang på stabil, trygg og ren energi. Dette skjer best med atomkraft og med gasskraft. DLF er derfor tilhengere av utbygging av slik kraftproduksjon.
Vi har meget stor forståelse for at PIL vil ha en energi-produksjon som er uavhengig av værets luner, men vi frykter at utspillet kun vil ha den effekt at det vil bli enda vanskeligere å bygge ut vannkraft, samtidig som det fortsatt vil være like umulig å bygge ut gasskraft og atomkraft. Det er nemlig slik at det å bygge ut gasskraft i Norge i dag er enda vanskeligere enn å bygge ut vannkraft.
Det er altså mulig at PILs utspill kun vil føre til at det blir enda mindre vannkraftutbygging, og at det ikke blir større tilgang på kraft fra andre energikilder. En slik reduksjon i kraftutbyggingene vil føre til en redusert velstand, og vi anser dette som en uheldig utvikling.