May 2008

Sykehotellet

Hva er det som foregår om sykehotellet ved Radiumhostpitalet? På Dagrevyen i går påstod de tillitsvalgte ved Radiumhospitalet at styreleder i Helse Sør-Øst, Hanne Harlem, «misforstår saken totalt», og at «hun har misforstått de private investorenes tilbud om å fullføre bygging og drift av sykehuset».

Matvarekrise og inflasjon

I de siste ukene har vi i pressen stadig sett omtaler av den pågående matvarekrisen: prisene på basismatvarer har begynt å stige, enkelte steder er maten blitt dyr og i enkelte storbyer demonstrerer folk i gatene. Flere land har innført eksportrestriksjoner på for eksempel ris.

Global oppvarming igjen

Kan det være slik at global-oppvarming-hysteriet går mot slutten?

Det har i hvert fall vist seg at verden står imot og ikke lar seg varme opp slik som drivhustilhengernes modeller skulle tilsi; den globale oppvarming har nå i ca ti år vært på vent. Temperaturene nådde sitt toppunkt i 1998, siden da har temperaturene vært omtrent konstant, og nå er de synkende. Nå kommer det også en ny studie som påstår at verden vil bli kaldere frem til 2015.

OL i Tromsø?

Planene om OL i Tromsø er blitt det kaos man kunne vente. Beskyldninger om arroganse, udugelighet, korrupsjon, maktmisbruk, svik, sløsing, osv. er akkurat som man kunne vente i arrangementer som i hovedsak skal drives for offentlige midler.

VGs samleside om saken ligger her: http://www.vg.no/spesial/bakgrunn/?id=1711

Landbruksoppgjøret

Snart starter landbruksoppgjøret, og dette er i de vanlige politiske sirkler ansett som viktig: det er så viktig at Senterpartiet truer med å gå ut av regjeringen dersom bøndene ikke får et godt nok tilbud.

Kandidat Obama?

Det er nå mye som tyder på at senator Obama vil bli Demokratens kandidat ved presidentvalget i november. Vi har svært liten respekt for ham, han er en udugelig og uærlig venstreorinetert lettvekter som har liten erfaring og innsikt. At han også har liten kunnskap i historie ble klart i og med innholdet i den talen han holdt etter at han vant primærvalget i North Carolina.

Pinse, havearbeid og åpningstider

Vi har nettopp vært igjennom pinsen, en pinse som mange steder i landet hadde et flott sommervær. Mange benyttet derfor denne helgen til å arbeide i haven: de plantet busker og blomster, de klippet gressplener, de sådde, de gjødslet og de luket.

Clinton

Senator Hillary Clinton vant klart gårsdagens primærvalg i West Virginia. Dette var som ventet, befolkningssammensetningen i denne staten er slik at senator Clinton gjør det langt bedre enn senator Obama.

Befolkningen i West Virginia er i stor grad vanlige arbeidsfolk, og disse går i hovedsak til Clinton og ikke til Obama. Som en kommentator uttrykte det: Kun "blacks and eggeheads [intellektuelle]" vil stemme på Obama.

Makeupprør

Denne noe merkelige overskriften har vi tatt fra Aften i går. Ingressen i artikkelen lyder slik: "Fra høsten mister make-up-artist-studenter rett til støtte fra lånekassen."

Tar fra de rikeste - gir til fattig og rik

I går la regjeringen frem sitt reviderte nasjonalbudsjett (RNB), og det er som vi kunne vente: mer penger til offentlige tilbud, ingen reduksjoner i offentlig virksomhet, ingen eller skatte- eller avgiftslettelser til individer.

Vi skal ikke se på alt ved dette forslaget, vi skal kun kort se på ett forslag som ble lagt frem samtidig, forslaget til nytt inntektssystem for kommunene:

God grunn til å feire 17. mais virkelige innhold

Det er god grunn til å feire 17. mai, Norges grunnlovsdag. De fleste som feirer denne dagen feirer nasjonal selvgodhet, men denne dagens virkelige innhold - et jubileum for grunnloven - er det god grunn til å feire.

Fjernvarme

"Fjernvarme er ulønnsomt og ineffektivt" står det på forsiden av siste Teknisk ukeblad (nr 18/08). Dette er ifølge forskere som har advart mot regjeringens satsning på dette.

I artikkelen inne i bladet leser vi at "en utredning skrevet for regjeringen foreslo å droppe statlig støtte til fjernvarme og senke pristaket. [Ansvarlig statsråd] Åslaug Haga la rapporten nederst i en skuff og fortsatte å øke støtten til fjernvarme …" (s. 85).

Telenor i Bangladesh

Det virker rimelig klart at Telenor har sviktet i forhold til sine underleverandører i Bangladesh. Det er helt uholdbart at et stort og seriøst firma som Telenor skal benytte underleverandører som opererer slik enkelte av disse underleverandørene har gjort (det er snakk om at ansatte i disse har utført svært farlig arbeid uten at de har hatt noen form for sikring).

Storkoalisjon?

Høyre og Ap bør gå sammen i regjering etter neste valg, mener tidligere Høyre-statsråd og nåværende leder for den vanskelig plasserbare tankesmien Civita.

"Borgerlig flertall etter valget neste høst betyr nødvendigvis ikke at vi får en borgerlig regjering. Tiden er inn for at Ap og Høyre tenker samarbeid, ikke minst om EU-medlemskap" skriver Clemet i Aftenposten i går.

Offentlige støtteordninger utnyttes

Vi begynner med en noe lengre sitat fra Aftenposten om ett eksempel på hvordan offentlige støtteordninger fungerer:

"Fortvilte foreldre til 47 barn i Tusseladden Barnehage i Oslo fikk i slutten av mars brev om at de var oppsagt fra 1. juli i år. Nå ligger barnehagens lokaler til salgs på finn.no med en pris på 6,5 millioner kroner.

Hva skjer i Libanon?

"Ved hjelp av skytevåpen, stein og granater har sjiitiske Hizbollah-tilhengere og sunnier som støtter regjeringen slåss mot hverandre i Beiruts gater onsdag og torsdag. Sjekkpunkter og veisperringer rundt omkring i byen minner mange av innbyggerne om årene 1975-1990, da landet var herjet av borgerkrig, .…

Politiet henlegger alvorlige saker

Natt til 1. mai ble det begått tre knivstikkinger i Oslo: en ved Spikersuppa, en i Tollbugata, og en i Brenneriveien. I alle tilfellene ble politiet tilkalt, og de var på hvert sted ca 10-15 minutter. De klarte ikke å sikre noen spor, og nå er sakene henlagt.

Politiet selv sier at grunnen til at de ikke etterforsket sakene videre er ressursmangel.

Grunnen til dette er at politiet er blitt pålagt og stadig pålegges flere og flere oppgaver, oppgaver som er direkte meningsløse i og med at de ikke handler om å beskytte oss mot kriminelle.

Lærerstreiken og elevene

Det er igjen lærerstreik, og som alltid ser vi da på TVs nyhetssendinger intervjuer med noen gutter i 12-14 års-alderen som blir spurt om hva de synes om at læreren streiker og at de derved i noen dager eller uker ikke får noen undervisning. Og de er alltid kjempefornøyde! De får fri og kan bruke dagene til å spille fotball eller klatre i trær eller gjøre andre artige ting.

Gratulasjoner til Telemark bataljon

Natt til 13. mai ble allierte styrker (bla. norske og afghanske) angrepet av Taliban-styrker ved Badghis. Angrepet var meget sterkt og så ut til å være godt planlagt; de allierte styrkene ble beskutt med panservernraketter, maskingevær, og lignende.

Høyre er seg selv lik

"Høyrefolk vil heller ha Jens enn Erna" er overskriften i Dagbladet i dag. Vi siterer fra artikkelen:

"Ingen ledere står så svakt i eget parti som Erna Solberg. Det viser Synovates meningsmåling utført i april på oppdrag av Arbeiderpartiet. 18 prosent av Høyres velgere svarer at Jens Stoltenberg er best egnet til å være statsminister. Bare 15 prosent foretrekker kandidaten fra deres eget parti.

Lærerlønningene

Lærerne er i streik fordi de mener at de har for lav lønn og fordi de mener at regjeringen har sviktet sine løfter om å satse på skolen. At regjeringer svikter sine løfter er noe som skjer hver dag så vi vil ikke si noe om dette i dag, men vi vil si litt om følgende: hva er riktig lønn?