Om to uker er det valg, og de siste ukene er vi blitt utsatt for en valgkamp som til forveksling ligner alle de siste valgkampene vi har måttet holde ut annethvert år de siste tiårene.
Det flommer over av meningsmålinger, løfter, valgflesk, bortforklaringer, propaganda – og politikere som forsøker å overbevise folket om at «hvis du stemmer på mitt parti så går det bra, stemmer du på andre så går det rett vest eller nord og ned».
Her er noen eksempler. FrP og Høyre, som altså sitter i regjering, tro det eller ei, har økt de statlige utgiftene år for år. Stoltenberg IIs første budsjett for 2005 hadde utgifter på ca 600 mrd kr, da de gikk av åtte år senere var utgiftene på 1200 mrd kr, Solberg-regjeringen har for i år utgifter ca 1300 mrd kr. Også byråkratiet har økt: VG gir 22/8 følgende eksempel: Politidirektoratet etter fire år med FrP-styre: 105 flere byråkrater, 22 med millionlønn. Ellers i forvaltningen har antall byråkrater bare økt og økt – og dette fra partier som før de tiltrådte gikk inn for å redusere skatter og avgifter og å redusere byråkratiet.
Avisene fryder seg over tabber – for å kalle dem det – politikere har gjort i sin privatøkonomi. Som vanlig er Aps statsministerkandidat, mangemillionæren Jonas Gahr Støre, et lett offer for denne type oppmerksomhet. Vi komme tilbake med en grundig omtale om ham om noen dager, men vi vil her kun nevne en sak: han har muligens benyttet svart arbeide for å pusse opp en brygge ved sitt landsted Vaktmesteren på Ap-leder Jonas Gahr Støres hytte i Kilsund innrømmer at mye av jobben med oppgradering av brygga, ble gjort uten skatt og moms, skriver Finansavisen. Støre sier at vaktmesteren var ansvarlig for arbeidet: Men: Daglig leder avviser Støres brygge-forklaring (se mer på linker nedenfor).
Document.no hevder at SVer og tidligere statsråd Audun Lysbakken var korrupt, og spør Har velgerne allerede glemt at han måtte gå av?. Ja, velgerne glemmer fort slik ting, men vi vil nok tro at det heller var Lysbakkens udugelighet og inkompetanse, heller enn at han var korrupt, som var årsaken til at han måtte gå av.
Ellers er det slik at valgkampen stort sett bare dreier seg om uvesentligheter og bagateller, og dersom noen trekker frem viktige ting, blir det bråk og kritikk i MSM. Et eksempel på dette er da statsråd Sylvi Listhaug våget å stille spørsmål til en imam om han virkelig støtter dødsstraff for blasfemi og frafall fra islam, og om han støttet steining som henrettelsesmetode. Hun fikk ikke svar. Og hvordan reagerte MSM? De kritisere ikke primært imamen for ikke å svare, de kritiserte Listhaug for å ha stilt spørsmålene! En MDG-politiker mente til og med at Listhaug ved å stille slike spørsmål hadde oppført seg dumt og ufint: - Det er helt greit å ta opp også kontroversielle temaer, men det er noe med anledningen og hvor man er. Jeg synes egentlig ikke det hun tok opp hadde så mye relevans her. Det var litt mye markering og valgkamp. Det synes jeg var dumt i forhold til arrangørene. De har invitert henne hit på en veldig god måte, så fikk de det rett i fleisen. Det synes jeg var litt ufint (Shoaib Sultan i Dagbladet.)
Som man kunne vente oppfyller NRK sin rolle som sosialdemokratiets og spesielt Aps propagandamaskin. Når det kommer en meningsmåling hvor Ap går tilbake blir Støre innkalt av Dagsrevyen og spurt om hvorfor de ikke har nådd frem med sitt budskap. Document,no omtaler dette slik: La oss begynne med et «sorgens budskap» som NRK var nødt til å formidle tirsdag 15. august: resultatet av institusjonens egenbestilte politiske meningsmåling ved innledningen til valgkampen forut for stortingsvalget 11. september. Man kunne formelig merke den småugne stemningen, for Arbeiderpartiet hadde gått tilbake hele 5,9 % mens både Høyre og FrP gikk frem .. Det var definitivt ikke slik man hadde sett for seg innledningen på Aps gjenkomst inn i maktens øverste sirkler, det kunne merkes, men man innkalte da Jonas Gahr Støre til intervju for å forklare hva som hadde skjedd. Hvilke forklaringer fantes, hva var det velgerne «ikke hadde forstått»? Dette gjorde partilederen greit rede for som drevne politikere typisk gjør i slike situasjoner; man hadde ikke «fått budskapet klart nok frem» ennå, visse «misforståelser» forelå, formodentlig av kommunikatorisk natur, men for øvrig var han sikker på at valgresultatet ville bli mye bedre for nå skulle Aps mange dyktige valgkampmedarbeidere «sette aille kluter tel» og så videre og videre. Påfallende var NRK-journalistens ytterst forstående, nærmest imøtekommende holdning til (bort)forklaringene av et av de mest signifikante, altså statistisk sikre, popularitetsfallene.
Og når NRK i en TV-serie skal instruere unge om å ta et valg før valgdagen har de valgt til hovedperson en ung jente med hijab. Skal vi tippe at hun lander på Ap eller SV?
Meningsmålingene spriker i alle retninger. På noen er både Rødt og MDG inne på Stortinget, på andre går Høyre og FrP frem. Det er helt uvisst hvordan det vil gå – hvem vil danne regjering, kommer noen småpartier inn, kommer Rødt eller MDG inn med betydelig grupper, etc.
Men det er to ting vi kan si med sikkerhet: MSM svikter sin informasjonsrolle, i og med at viktige små partier som f.eks Liberalistene boikottes, og etter valget vil en rekke «eksperter» stå frem og med høy etterpåklokskapfaktor hevde at resultatet slik det foreligger var uunngåelig.
Om noen dager vil vi gi råd om hvordan man bør stemme.
.
.
.
.
.
.
.
https://www.document.no/2017/08/27/sv-lysbakkens-fortid-som-korrupt-stat...
https://www.regjeringen.no/contentassets/1cde615891ca463783b967ab25b2041...
http://www.hegnar.no/Nyheter/Naeringsliv/2017/08/Daglig-leder-avviser-St...
https://www.document.no/2017/08/27/sv-lysbakkens-fortid-som-korrupt-stat...
https://www.document.no/2017/08/04/listhaug-angrep-hovedtaler-under-arra...
https://www.document.no/2017/08/26/nrks-alternative-gravejournalistikk/
https://www.dagbladet.no/nyheter/sylvi-listhaug-konfronterte-hovedtaler-...
.
.
.
..
.
(Skrevet av VM)