To historier

I dag skal vi først gjengi to historier, og så skal vi se om det er noen sammenheng mellom poengene i dem.

Den første historien er fra dagens Norge (vi har hentet den fra Nettavisen), og den handler om forskjellen på det som tilbys eldre og det som tilbys dømte fanger.

Med utgangspunkt i bilder av en fengselscelle og et rom på et pleiehjem fortelles følgende:

”Her bor Edith (87) - der bor fangene. Mens fangene i Halden får boltre seg med «hotellstandard», må Edith Halvorsen bo på et nedslitt dobbeltrom.

Mandag skrev Nettavisen om åpningen av nye Halden fengsel, der cellene har flislagt bad og flatskjerm-TV. Totalt har det kostet 1,3 milliarder kroner å bygge fengslet, og veggene er utsmykket med kunst for 6,1 millioner kroner.

Dette får Willy Halvorsen til å reagere kraftig. Kontrasten er nemlig veldig stor til rommet til hans 87 år gamle mor, på Modumheimen sykehjem i Modum kommune.

- Forskjellene er jo skrikende, sier Halvorsen, tydelig forbannet.

Halvorsen forteller at han reagerte spontant da han så bildene av de nye fengslet i Nettavisen.

- Jeg blir forbannet over at de bruker ressursene på dem som skader samfunnet, og ikke på dem som har bygget det opp. De bruker ressursene på feil sted, rett og slett, på dem som ikke har fortjent det, sier han.

Edith Halvorsen kan ikke lenger bo hjemme, og i oktober i fjor fikk hun fast plass på sykehjemmet i hjemkommunen. Men noe enerom har hun ikke fått. I stedet deler hun et lite rom med en annen beboer.

Rommet er gammelt og slitt, er uten bad og mellom de to sengene er det bare et lite, tynt forheng.

- De har felles klosett, og rommene har ikke noe eget bad. Derimot har de et fellesbad som 20 personer deler, og er de heldige blir de dusjet hver fjortende dag, forteller sønnen til Nettavisen.

Til sammenligning er de nye fengselscellene i Halden 12 kvadratmeter store, og hver celle har et eget, flislagt bad på 2 kvadratmeter.

- Fangene blir jo premiert når de får en slik standard. Kontrasten er veldig stor, sier Halvorsen.

- Hva synes moren din om å bo slik?

- Hun er veldig klar på at hun ikke liker å være to på rommet. Men de eldre er jo tålmodige, sukker han.

Halvorsen synes det er trist å se at de eldre må leve sine siste år så uverdig.

- Det er vondt å se at de ligger på dobbeltrom og mistrives. For dette har veldig mye med trivsel å gjøre, og det er viktig at de har det bra, påpeker han.

Beboeren hans 87 år gamle mor deler rom med, er en kvinne hun ikke engang kjenner.

- Den ene fryser, mens den andre vil lufte. Den ene vil sove, mens den andre får besøk. Det er ikke rart det blir konflikter, sier Halvorsen.

- Nekter å bruke penger
Han mener det er noe virkelig galt med samfunnet når kommunen sier de ikke har råd til å gjøre noe med det nedslitte sykehjemmet, særlig når han ser bildene fra det nye «luksusfengselet» i Halden.

- Politikerne nekter å bruke mer penger på eldreomsorgen, men her i Vikersund har vi en hoppbakke, Vikersundbakken, og der har de jo lovet at de skal bruke ti millioner kroner til å bygge om bakken, sier han.

- Det er helt opplagt at de eldre ikke blir prioritert, sier Halvorsen.” (sitat slutt fra Nettavisen).

Den andre historien er fra Det Nye Testamentet, nærmere beste fra skribenten Lukas. Vi har laget en noe forkortet og redigert versjon av fortellingen:

Jesus fortalte: «En mann hadde to sønner. Den yngste sa til faren: 'Far, gi meg den delen av formuen som faller på meg. Ikke mange dager etter solgte den yngste sønnen alt sitt og dro til et land langt borte. Der sløste han bort formuen i et vilt liv. Men da han hadde satt alt over styr, kom det en svær hungersnød over landet, og han begynte å sulte. Da fikk han lyst til å reise hjem igjen.

Rett før han kom hjem fikk faren se ham, og han fikk inderlig medfølelse med sønnen. Han løp sønnen i møte, kastet seg om halsen på ham og kysset ham. Sønnen sa: 'Far, jeg har syndet mot Himmelen og mot deg. Jeg fortjener ikke lenger å være sønnen din.' Men faren sa til tjenerne sine: 'Skynd dere! Finn fram de fineste klærne og ta dem på ham, gi ham ring på fingeren og sko på føttene. Og hent gjøkalven og slakt den, så vil vi spise og holde fest. For denne sønnen min var død og er blitt levende, han var kommet bort og er funnet igjen.' Og så begynte festen og gleden.

Imens var den eldste sønnen ute på markene. Da han gikk hjemover og nærmet seg gården, hørte han spill og dans. Han ropte på en av karene og spurte hva som var på ferde. 'Din bror er kommet hjem,' svarte han, 'og din far har slaktet gjøkalven fordi han har fått ham tilbake i god behold.'

Da ble han sint og ville ikke gå inn. Faren kom ut og prøvde å overtale ham. Men han svarte faren: 'Her har jeg tjent deg i alle år, og aldri har jeg gjort imot ditt bud; men meg har du ikke engang gitt et kje så jeg kunne holde fest med vennene mine. Men straks denne sønnen din kommer hjem, han som har sløst bort pengene dine sammen med horer, da slakter du gjøkalven for ham!' Faren sa til ham: 'Barnet mitt! Du er alltid hos meg, og alt mitt er ditt. Men nå må vi holde fest og være glade. For denne broren din var død og er blitt levende, han var kommet bort og er funnet igjen. Og husk: det blir større glede i himmelen over én synder som vender om enn over nittini rettferdige som ikke trenger omvendelse.»

Den kristne etikken, en etikk som kalles altruisme, innebærer at man skal ofre egne verdier til fordel for andre.

Denne etikken innebærer at gode egenskaper straffes, og at dårlige egenskaper belønnes. Denne etikken innebærer at de som har jobbet og slitt og vært gode og anstendige mennesker hele sitt liv i mange tilfeller kommer dårligere ut av det enn personer som har oppført seg svært dårlig.

Det er denne etikken som er årsaken til at gamle må dele nedslitte rom med fremmede, mens dømte forbrytere kan sone på rom med hotellstandard mens de bla. har mulighet til gratis utdannelse uten å ta opp studielån.

Vi sier dog ikke at det er slik overalt og i alle tilfeller, vårt poeng er at slike ting skjer alt for ofte, og at de vil fortsette å skje i stadig større omfang så lenge den altruistiske etikken har mange tilhengere.

.
.
.
.
.
.
.
.

http://www.nettavisen.no/nyheter/article2847270.ece

http://www.bibel.no/Hovedmeny/Nettbibelen.aspx?book=LUK&chapter=15