Styrene i de to matprodusentene Gilde og Prior har besluttet å slå de to bedriftene sammen. Formålet er å bli sterkere i forhold til utenlandske konkurrenter, som er på vei inn på det norske markedet.
Vi synes at en sammenslåing mellom Gilde og Prior er en god ide, men dette er irrelevant for en politisk vurdering av saken. Vi er for frihet, og dette innebærer at selskaper kan slå seg sammen slik de måtte ønske; utenforstående har intet med å blande seg opp i hva private selskaper gjør så lenge det ikke innebærer initiering av tvang.
DLF står alene om dette generelle synspunktet, men i denne spesielle saken har flere institusjoner og partier uttalt seg, og de har gitt uttrykk for forskjellige synspunkter, helt uavhengig av prinsipper og ideologi. Konkurransetilsynet vil ikke tillate at de to bedriftene fusjonerer, det mener at forbrukerne vil tape på dette fordi det vil redusere konkurransen. Vi stiller oss noe undrende til dette siden en større frihandel over landegrensene vil øke konkurransen, og grunnen til at de to ønsker å fusjonere er at de vil møte den sterkere konkurransen fra utenlandske tilbydere.
La oss også ha sagt at for oss er frihet det primære, konkurranse er ikke noe primært. Dersom flere konkurrenter velger å samarbeide så har de all rett til dette, vi er mao. imot at staten skal hindre noen i å benytte sin frihet selv om det disse velger skulle redusere konkurransen.
I en reportasje om saken på TV2s nyhetsending i går ble det opplyst noe overraskende at den rød-grønne regjeringen muligens ville tillate sammenslåingen, noe som vil være i strid ned Konkurransetilsynets vedtak. En representant fra Senterpartiet ble intervjuet og han var positiv til sammenslåingen og sa at han ville ta saken opp med regjeringen. Også en stortingsrepresentant fra Høyre ble intervjuet, og han var sterkt imot sammenslåingen; han mente at en slik sammenslåing ville være negativ for norske forbrukere. Vi skal ikke gi noen karakteristikker av Høyre i denne forbindelse, slike vil enhver leser lett kunne finne på selv. Men for hvert utspill Høyres politikere kommer med blir partiets fortsatte tilbakegang stadig lettere å forstå.
Så vi vet ikke hva som blir resultatet av dette. Vi håper at eiernes beslutning ikke blir overprøvet av uvedkommende, og at det totale tilbudet til forbrukerne stadig vil bli bedre. Men med den innblanding i folks frihet som Konkurransetilsynet, Høyre, og regjeringen i alle saker muligens unntatt denne, går inn for, så er det ikke så stor grunn til å være optimister.