Tenk deg at du kjører en gammel skrabb av en bil: bremsene virker dårlig, styringen virker ikke alltid, dekkene er nedslitte og uten mønster, sikkerhetsbeltene er i ustand, osv. Så skjer det en ulykke! Hvordan vil du deretter forholde deg til bilkjøring? Vil du aldri kjøre bil mer, eller vil du sørge for at du fra nå av kun kjøre biler hvor sikkerheten er på topp?
I dag er det 20 år siden ulykken i atomkraftverket i Tsjernobyl. 26. april 1986 eksploderte en av reaktorene, og flere tonn sterkt radioaktivt materiale ble slynget ut av selve kraftverkbygningen. Dette førte ifølge offisielle tall til at ca 30 mennesker mistet livet. Men radioaktiv stråling slapp ut, og det er grunn til å anta at noen tusen mennesker i hele Europa miste livet av denne strålingen (radioaktivt materiale ble ført med vinden over store avstander, og der hvor dette materialet falt ned førte det til øket stråling som bl.a. medførte at flere mennesker fikk ulike typer kreft).
Dessverre førte denne ulykken til at det ble vanskeligere å bygge ut kjernekraft. Folk tenkte ikke at ulykken var forårsaket av de enorme problemene og den store fattigdommen som sosialismen i Sovjetunionen førte til (Tsjernobyl ligger dog i Ukraina, men Ukraina var underlagt Sovjet). Sovjetisk økonomi var så dårlig at vedlikehold og sikkerhetstiltak ved atomkraftverk ikke var prioritert, og at det skjer ulykker i sosialistiske kjernekraftverk er noe man derfor bare må forvente. Folk trodde dessverre at det som var farlig ikke var sosialismen og den elendighet og fattigdom den fører til; problemene, trodde de, skyldes atomkraft.
Dette førte som sagt til at utbyggingen av den sikreste og reneste form for energiproduksjon, atomkraft, stanset opp, og enkelte land fortsatte med sine programmer for å avvikle sine kjernekraftverk.
Men nå ser det heldigvis ut til at atomkraften igjen får øket oppslutning. Tatt i betraktning at det aldri har vært noen ulykker i forbindelse med atomkraft bortsett fra den i Tsjernaobyl (Three Mile Island-ulykken i 1979 var en ulykke på et kjernekraftverk, men den var ikke en atomkraftulykke selv om noen meget små mengder radioaktivitet slapp ut), så viser all erfaring at atomkraft er sikker. La oss sammenligne med andre former for energiproduksjon: vannkraft fører til store naturinngrep og forutsetter ofte bygging av dammer som kan briste og føre til store antall dødsfall, kullkraft fører til mye forurensing og til et stort behov for gruvevirksomhet - og gruveulykker skjer dessverre en gang i blant. Dessuten medfører utbredt bruk av kullenergi at store mengde kull må fraktes på veiene, og dette øker antall trafikkulykker.
Men hva med strålingen fra et atomkraftverk? Og hva med oppbevaring av avfallstoffer? Strålingen fra et atomkraftverk er mindre enn variasjonen i den naturlige bakgrunnstrålingen, og er neglisjerbar. Og mht oppbevaring av avfall så er det mulig å gjøre dette sikkert; nedgraving i stabile områder (områder som ikke er utsatt for jordskjelv) gir en sikker oppbevaring. Og muligheten for at terrorister skal få tak i slikt materiale for å lage en atombombe er også neglisjerbar; dersom de vil ha tak i en atombombe er det mye lettere å stjele en enn å lage en selv.
Så atomkrat er i vinden, nå har til og med enkelte fra miljøbevegelsen hevdet at atomkraft er verd å satse på, atomkrat slipper ikke ut CO2 som miljøbevegelsen fortsatt påstår fører til en global oppvarming. F.eks. i Finland øker den positive holdningen til atomkraft, og finnene skal bygge flere slike kraftverk i landet i årene fremover. Flere andre land har en stor del av sin energiforsyning fra atomkraft, for eksempel Frankrike, uten at det har ført til problemer.
Dog må vi st at ulykken i Tsjernobyl var meget tragisk, mange mennesker døde av strålingen i løpet av noen timer eller dager etter ulykken, og noen tusen mennesker døde pga øket stråling over hele Europa.
Men verst var kanskje at ulykken førte til at utbyggingen av atomkrat stanset opp, og at man isteden benyttet langt farligere former for energiproduksjon, en energiproduksjon som er langt mer skadelig enn atomkraft. Vi håper at denne irrasjonelle motstanden mot atomkraft nå er et tilbakelagt stadium, og at utbyggingen av atomkraft kan fortsette. Vi håper at folk nå forstår at dersom en skrabb av en bil forulykker, så bør man ikke av den grunn slutte med bilkjøring, man bør skifte over til sikre biler.