Vannverkskandalen

Det ser ut til at avsløringene i vannverkskandalen bare fortsetter og fortsetter. Først ble det avslørt, i fjor høst, at vannverkssjefen, Ivar T. Henriksen, hadde investert mellom 14 og 19 millioner kroner i sin egen private viltfarm i Sør-Afrika. En leverandør til vannverket hadde overført flere millioner kroner til prosjektet. Da var det enkelte som naturlig nok stilte spørsmål om hvordan en sjef i en offentlig virksomhet som et kommunalt vannverk kan ha en privat viltfarm i Afrika! En vanlig lønn på statens regulativ er neppe stor nok til å finansiere drift av viltfarmer i andre verdensdeler.

Det virket da rimelig klart at det var noe muffenes med driften av vannverket i Nedre Romerike. Senere er det kommet en rekke avsløringer: ansatte/tidligere ansatte på vannverket har fått overta tjenestebiler for en billig penge, og slikt er skjedd uten at det finnes dokumentasjon på salg eller overdragelse. Ansatte har fått kjøpe utstyr uten at det foreligger noen form for prisvurdering eller takst. Vannverket har betalt forsikring i opptil syv år for biler som er overført til folk som ikke har noe med vannverket å gjøre. Folk er også holdt med bil, telefon eller bolig av vannverket, og dette er ikke oppgitt til skattemyndighetene.

Det har vært økonomisk samrøre mellom direktøren Ivar T. Henriksen og vannverket, og sønnens private selskaper. Aftenposten skriver at da dette ble kjent "skal de to ha vært på vannverket ut i de små timer. De har trolig forsøkt ikke bare å fjerne bevis i stor skala, men også å omgjøre tidligere økonomiske transaksjoner."

I går ble det avslørt at vannverksjefens datter, som i noen uker for noen år siden hadde hatt en sommerjobb i vannverket, i mange år har disponert en bil som ble betalt av vannverket.

En ting til: Aftenposten skriver at "Bilparken knyttet til Nedre Romerike vannverk er en studie i seg selv. På vannverket står blant annet veteranbiler som er i eks-sjef Ivar T. Henriksens private eie. Det står biler av ukjent opphav, blant dem en Chevrolet Corvette 1961-modell med svenske skilter Det er registrert ikke mindre 34 biler i bedriftens eie. Det blir én bil på annenhver ansatt."

Det som gjør denne saken politisk interessant er at vannverket er kommunalt (det er et "selvstendig kommuneforetak"). Vannverket styres da av politikere (eller av folk valgt ut av politikere). De mange på venstresiden sier at vi må ha "samfunnsmessig styring og kontroll", noe som ikke betyr annet enn politikerstyring, av flest mulig virksomheter. Underforstått mener de som sier dette at i det private er det mye svindel og korrupsjon, etc. og at samfunnsmssig innblanding vil hindre dette.

Men i praksis er det motsatt: praktisk talt all svindel og korrupsjon skjer innenfor det offentlige, enten direkte (i offentlige virksomheter), eller indirekte (i private virksomheter pga. offentlig tvangsinnblanding).

I rene private virksomheter, virksomheter som ikke er underlagt offentlig regulering av noe slag, er det ingen grunn til korrupsjon i stor stil. Alt kan skje med åpne kort - bedrifter kan gi eiere, ansatte og andre og forbindelser akkurat hva det måtte ønske, men dersom kundene ikke er fornøyde kan de gå til konkurrentene. Derfor vil eierne sørge for at bedriften tilbyr kvalitet, at den styres på en nøktern og passende måte, og har et godt renommé.

Men i offentlige virksomheter det annerledes. De er som regel underlagt offentlige bestemmelser, de har ofte monopol, og det finnes ingen eiere som er opptatt av bedriftens gode renommé. Dessuten styres slike virksomheter direkte eller indirekte av politikere, og all erfaring tyder på at slike mennesker er svært udugelige i alt de gjør.

Styret skal føre kontroll med virksomheten, og i vannverksaken ser vi at denne kontrollen har vært ikke-eksisterende. Derfor vil ledelse og ansatte ofte bli fristet til å gi blaffen i kundene og bedriftens renommé, og gjøre sitt beste for å trekke som mye de kan ut av bedriften som mulig.

Så vannverkskandalen kommer ikke som noen overraskelse. Siden så mange virksomheter i Norge er offentlige, vil vi tro at denne saken kun er toppen av et enormt isfjell.