Kina

"Folkets Frigjøringshær massakrerer ubevæpnede, fredelige demonstrerende studenter på Den Himmelske Freds Plass". Dette er sosialisme i praksis, og det var dette som skjedde i sosialistdiktaturet Kina. Den nevnte massakren skjedde i Beijing i 1989: et ukjent antall tusen mennesker ble drept på til dels bestialske måter.

Kina i dag, mer enn 15 år etter, er annerledes. Men minnene om massakren i Beijing ble vekket til live etter at det på nytt forekom massakre i Kina. Men denne gangen gikk det ut over bønder som protesterte mot at eiendommene deres ble ekspropriert. Antallet var også mye lavere enn i 1989.

I deler av landet er det blitt en betydelig økonomisk frihet, og med dette følger muligheten til å tjene penger ved å drive produktivt arbeid, og siden penger er en sterk motivasjonsfaktor, fører dette til at produksjonen øker sterkt. Kina har de siste årene hatt en sterkt økonomisk vekst - omkring 10 % per år.

Kina har derfor i dag muligheten til å bli en økonomisk stormakt: produksjonen øker, og levestandarden stiger dramatisk i enkelte deler av landet. Men skal dette fortsette og være stabilt over tid, må landet bli fritt.

At friheten i dag er sterkt begrenset ses tydeligst på følgende to områder: korrupsjon og teknologi. Man må ha tillatelser fra offentlige byråkrater for å sette i gang og drive virksomheter. De pampene som sitter med godkjenningsstempler må gjerne bestikkes for at de skal gi sine godkjennelser i dag og ikke om fem år. Mange pamper er blitt svært rike på dette, og selv om slikt kan innebære dødsstraff for de korrupte, er praksisen fortsatt svært omfattende. Men slikt er selvsagt skadelig for forretningsfolkene, og det er ødeleggende for rettsoppfatningen.

Det andre feltet hvor friheten er begrenset er mht. teknologi, eksempelvis Internett. Via Internett er det mulig å finne alle mulige meninger, og da spesielt anti-sosialistiske meninger. Dette kan ikke myndighetene i Kina tolerere, og adgangen til Internett er for kinesere svært begrenset. Men dette betyr også at kinesere ikke har tilgang på informasjon og materiell som er nødvendige for å kunne drive en økonomi på en effektiv måte. Skal den økonomiske veksten fortsette, og skal den gi alle kinesere mulighet til en høy levestandard, må kinesisk næringsliv få frihet.

Et element her er at de som tilbyr Internett i Kina i dag er private firmaer, og de er pålagt av myndighetene å sensurere bort upassende innhold. Men firmaene vet også at jo mindre sensur de har, jo flere kunder vil de få. Så de private firmaene saboterer etter beste evne myndighetenes pålegg om sensur.

Vi vil tro at Kina har muligheten til å bli den neste supermakt. Europa stagnerer (og vil sannsynligvis forfalle som følge av en stadig sterkere irrasjonalitet, noe som vil medføre en fortsatt voksende overflod av reguleringer, dvs, hindringer, av produktiv virksomhet, et vell av trygde- og støtteordninger, en sterk motstand mot å straffe kriminelle, en utbredt hedonisme, og en fanatisk motvilje mot å se farene ved et stadig sterkere islam). USA blir muligens enda mer kristent, og vil derfor også forfalle. Med den voksende irrasjonalitet som finnes i Vesten er det derfor muligheter for at områder hvor rasjonaliteten er på fremgang, vil overta Vestens hegemoni. Derfor kan det gå slik at Kina blir den nye økonomiske supermakt. (Det er også positive trekk ved utviklingen i India, men India er langt mer preget av religioner enn Kina er, og derfor er det mer sannsynlig at det er Kina og ikke India som evt. vil bli den nye supermakten.)

Den som overlever får se.