"Norsk næringsliv møter det enkleste byråkratiet, det minste skjemaveldet og har de beste lovene i Europa. Bare fire land i verden har bedre næringsklima, viser rapport fra Verdensbanken." Dette leser vi i Aftenposten i dag.
"Rapporten "Doing business in 2006" prøver å måle hvor lett det er å starte, drive og avslutte en mellomstor bedrift i 155 land. Den utarbeides av Verdensbanken og bankens kommersielle investeringsbank International Finance Corporation.
Eksemplene blir så vurdert opp mot virkelighet og praksis av offentlige tjenestemenn, advokater, regnskapsfolk, revisorer og speditører i landene. Det brukes ikke statistikk, og næringslivet selv blir ikke spurt [sic!].
En ny rapport fra Verdensbanken tar brutalt livet av mange myter om næringslivets kår i Norge. I dag offentliggjør banken en stor undersøkelse om næringsklimaet for mellomstore bedrifter i 155 land.
Norge havner på en sterk 5. plass blant de 155 landene. Norge er best i Europa.
- Det var en stor overraskelse for oss at Norge og de andre skandinaviske landene gjør det så bra i undersøkelsen. Folks oppfatning er at dette er land med en sterk stat og sterke, detaljerte reguleringer, sier avdelingsleder for næringsutvikling og sjeføkonom Michael Klein i International Finance Corporation (IFC) til Aftenposten, en kommersiell arm av Verdensbanken. Klein har ledet arbeidet med rapporten "Doing business in 2006"." (Sitat slutt fra Aftenposten.)
Man har altså valgt ut en del parametere og man har målt disse. I henhold til disse parametere er Norge nummer fem på listen over land det er enklest å drive næringsvirksomhet i.
Men kan dette være riktig? Vi har vanskelig for å tro dette, og når vi ser på de kriteriene som rapporten har vurdert (vi kjenner kun rapporten fra artikkelen i Aftenposten, og det er derfor ikke umulig at rapporten tar opp flere forhold enn de som er nevnt i artikkelen), ser vi hvor hunden kan ligge begravet.
Rapporten har undersøkt hvor lett det er å starte, drive og avslutte en mellomstor bedrift. Siden dette visstnok er relativt ubyråkratisk, skriver Aftenposten at Norge er et bedriftsparadis.
Men det kan jo hende at det er andre elementer som gjør det vanskelig å drive bedrifter, elementer som ikke har noe å gjøre med hvor lett det er å "starte, drive og avslutte" en mellomstor bedrift.
Av andre ting som spiller inn vil vi tro er slike ting som skattenivå og hvor kompliserte skattereglene er. Videre må bedriftene forholde seg til en rekke lover og bestemmelser som handler om hvordan bedriften kan forholde seg til de ansatte: hvordan er sykelønnsordningene, hvordan er mulighetene for å si opp udugelige eller vanskelige ansatte, hvordan er reglene for svangeskapspermisjon, hvor stor makt har fagforeningene, hvor mange pålegg har såkalt miljøvernlovgivning medført, osv.
Vi vil nok regne med at dersom undersøkelsen hadde tatt for seg også slike forhold, ville nok ikke Norge havnet på en femteplass på listen over "bedriftsparadis".