Stemmefisket er i gang

Stortingsvalget er bare noen uker unna, og dette betyr at politikerne har begynt med det de kan best: uansett hvilke prinsipper de tidligere har sagt at de står for kaster de seg på stemningsbølger i håp om å fiske noen ekstra stemmer.

Det eksemplet vi tenker på er Børge Brendes uttalelser (og trusler) i forbindelse med nedleggelsen av Union i Skien. Eieren, Norske Skog, har etter en totalvurdering av bedriftens situasjon og markedsutsiktene kommet til at det beste er å legge ned produksjonen ved Norske Skog Union i Skien i første kvartal 2006. Årsaken bedriftsledelsen angir er den store overkapasiteten på papirproduksjon i Europa.

Nedleggelsen innebærer at 380 personer mister jobben, og næringsminister Børge Brende har tatt til orde for at en slik nedleggelse ikke må skje: «Bedriftsledelsen må gå i seg selv og tenke seg om» har han sagt, «dette er ikke kun en bedriftsøkonomisk sak, en nedleggelse vil ha store konsekvenser for lokalsamfunnet.»

Men et system hvor politikerne detaljstyrer bedriftene har vi sett virkningene av for ikke mange tiår siden. Sovjetunionen var et slik system, og det brøt fullstendig sammen med tildels stor fattigdom som resultat. Brende handler som om han var en kommissær i et gammelt kommunstistyre.

Ja, det er nok slik de ansattes tillitsmann har uttalt at bedriften i Skien isolert og kortsiktig sett går med overskudd, men bedriftsledelsen må tenke langsiktig. Og er Norge, med sitt høye lønnsnivå, sitt høye skattenivå, sitt store byråkrati og sitt store skjemavelde et land hvor man bør satse på papirproduksjon i lang tid fremover?

Selvfølgelig er det ille for de ansatte som mister jobben, men velstand er avhengig av et dynamisk og tilpasningsdyktig næringsliv, og da kan man ikke holde liv i bedrifter hvor man produserer dyrt det man kan få kjøpt billig andre steder. Gjør man det, ender man opp med fattigdom og massearbeidsløshet.

Dersom Brendes utspill for å hindre eierne å legge ned sin egen bedrift setter presedens, vil det sett oss tilbake til tiden rett etter 1945, hvor staten styrte industrien i Norge. Da kunne politikerne pålegge en bedrift å produsere det de mente landet trengte, de kunne nedlegge bedrifter og de kunne hindre private bedrifter å legge ned. Dette endte selvsagt med skandaler og milliardtap, og politikerne holdt seg etter hver unna denne type virksomhet. Men nå vil altså Høyres Børge Brende innføre dette regimet igjen. Ja, ja, vi er ikke overrasket, vi har sluttet å vente oss noe prinsipielt og innsiktsfullt fra Høyre.

Vi frykter at dette utspillet blir typisk for det som kommer til å skje i valgkampen. Det er ikke bare Brende som tar opp denne saken, politikerne fra alle de store partiene skal besøke Skien de neste dagene, åpenbart med det formål å få de 380 til å stemme på sitt parti. Og de så må skade norsk næringsliv i samme slengen vil de antagelig ikke bry seg om.

http://www.nrk.no/nyheter/okonomi/4932818.html