Motstanden mot privatskolene

Den som har barn burde sørge for å gjøre dem best mulig rustet til å klare seg godt i livet. Dette burde inkludere å sørge for at ens barn går på en skole som gir best mulig undervisning. Det er et opplagt velkjent faktum at i dag er den offentlige skolen i meget stor grad preget av slike ting som forfalne skolebygninger, umotiverte lærere, mangel på lærere som kan realfag, foreldede skolebøker, etc. I tillegg bruker mange lærere i samfunnsfag timene til å drive venstreorientert propaganda ved å gi en løgnaktig fremstilling av historien og av verdens miljømessige tilstand.

Ansvarlige foreldre vil derfor i mange tilfeller forsøke å finne et bedre alternativ, og i mange tilfeller vil de også betale betydelige beløp i skolepenger. Mao. en del foreldre vil finne en privat skole til sine barn, fordi tilbudet i den offentlige skolen er av lav kvalitet.

I det siste har regjeringen gitt flere private skoler godkjennelse til drift i Norge. Den politiske venstresiden er selvsagt motstandere av dette; SV til og med i den grad at de har sagt at de vil trekke slik godkjennelse tilbake med umiddelbar virkning hvis de kommer i regjering etter valget - SV vil altså sørge for at elevene i private skoler kan miste skoleplassen og bli stående uten skoleplass midt i skoleåret. Ap, som ikke er like uansvarlige og hensynsløse som SV, støtter dog ikke dette forslaget.

Men det som er interessent nå er å se de argumentene som venstresiden benytter i sin motstand mot privatskolene. Vi siterer fra Dagsavisen på lederplass i går, 20/6: Under tittelen "Privatskolene må stoppes" finner vi følgende argument mot privatskoler: "Det aller verste med privatiseringen er at den tegner til å bli starten på slutten på den norske fellesskolen". Vi har lett med lys og lykte i lederen og ikke funnet andre argumenter mot privatskolene enn dette. Ja, de skriver noe om at støtteordningene som godkjente private skoler benytter seg av tar ressurser vekk fra den offentlige skolen - men når elever går i private skoler, så blir det jo færre elver i den offentlige skolen, og da er det vel rimelig at den offentlige skolen får mindre penger. For øvrig har jo Ap selv vært med på å vedta hovedtrekkene i disse støtteordningene.

Motstanden mot de private skolene ignorerer den enorme mengde kritikk som finnes pga de store feil, mangler og svakheter som finnes i den offentlige skolen, det eneste som er viktig for venstresiden er at vi har en "fellesskole", en skole hvor alle barn og all ungdom går sammen. Ja, dette er da ifølge venstresiden den eneste som er viktig ved skolen.

Vi ser det annerledes. Vi synes det er viktigst at eleven får en god utdannelse, at de lærer seg ferdigheter som det vil trenge senere i livet. Skolen, er, slik vi ser det, primært en opplæringsinstitusjon, og når private skoler i dag leverer et bedre tilbud enn de offentlige skolene, har vi stor forståelse for de som vil sende sine barn til slike skoler. Og vi synes det er verd å legge merke til at Dagsavisens leder overhode ikke nevner kvaliteten i den offentlige skolen. Men kvalitet har jo aldri vært viktig for sosialsiter, det som er viktig for dem er jo likhet og intet annet. De vil heller ha likhet på et lavt nivå heller enn en ordning som kan innebære forskjeller, selv om forskjellene er slik at de aller fleste kommer bedre ut enn i likhetssystemet.

DLF er tilhengere av frihet, og hvis dette medfører forskjeller, så godtar vi selvsagt dette. Det vi vet er at frihet medfører kvalitet, og et system med kun private skoler vil være av langt høyere kvalitet enn det skolesystem vi har i dag. Derfor vil DLF være med på å godkjenne alle søknader om etablering av private skoler. Vi vil også arbeide imot at det skal være nødvendig å ha offentlig godkjennelse for å etablere private skoler. Vi vil også arbeide for å avvikle den støtten som det offentlige i dag gir til private skoler, samtidig som vi vil privatisere de skoler som i dag er offentlige. Vi mener at kun dette kan gi et skolesystem av høy kvalitet.