Kina og Taiwan

Kina er fortsatt et kommunistdiktatur, men det meste vi hører i media om utviklingen i Kina handler om økonomien: økonomien er på enkelte punkter liberalisert, og dette har ført til at den økonomiske vekst er blitt svært stor.

Denne økonomiske veksten er i ferd med å føre til at Kina vil ha økonomisk styrke til å effektivisere sitt militærapparat, og da kan det bli farlig: Fastlands-Kina har ikke gitt opp den øya som den relativt frie republikken Taiwan ligger på.

Som kjent var det en borgerkrig i Kina etter annen verdenskrig - kommunistene under Mao gikk til krig for å gjøre hele Kina kommunistisk. Kommunistene vant, og nasjonalistene, under Chiang Kai Shek, flyktet til den lille øya Formosa, hvor de fortsatte å regjere som om de var den rettmessige regjering for hele Kina. De betraktet seg også som den den legitime regjering for hele Kina, også den delen av Kina på fastlandet som kommunistene hadde full kontroll over, og dette var selvsagt mer enn tvilsomt.

Frem til begynnelsen på 70-tallet var det Taiwan som representerte hele Kina i verdens fora, for eksempel FN. Men på 70-tallet, spesielt med president Nixons utenrikspolitikk, åpnet Vesten seg er for kommunist-Kina, og etter hvert ble Taiwan sparket ut av de fora hvor de representerte Kina og erstattet med representanter for kommuniststyret i Beijing. Taiwan ble i stadig større grad isolert, men USA har alltid sagt at de er alliert med Taiwan, og at de vil støtte Taiwan i en eventuell krig. Hittil har kommunist-Kina vært alt for svakt, militært sett, til å forsøke å okkupere Taiwan.

Kommunistene som styrer Kina har aldri gitt opp å erobre også Taiwan - de betrakter taiwaneserne som en gruppe som har tatt en del av deres land og laget sin egen stat. Men nå er situasjonen blitt farlig: Kina bruker en del av sin nye velstand til å bygge opp militæret, og de har skaffet seg store mengder avansert utstyr som kun kan benyttes i en okkupasjon av Taiwan.

En artikkel om den siste utviklingen i Washington Times sier følgende:

China is building its military forces faster than U.S. intelligence and military analysts expected, prompting fears that Beijing will attack Taiwan in the next two years, according to Pentagon officials.

U.S. defense and intelligence officials say all the signs point in one troubling direction: Beijing then will be forced to go to war with the United States, which has vowed to defend Taiwan against a Chinese attack.

China's military buildup includes an array of new high-technology weapons, such as warships, submarines, missiles and a maneuverable warhead designed to defeat U.S. missile defenses. Recent intelligence reports also show that China has stepped up military exercises involving amphibious assaults, viewed as another sign that it is preparing for an attack on Taiwan.

The combination of a vibrant centralized economy, growing military and increasingly fervent nationalism has transformed China into what many defense officials view as a fascist state.

"We may be seeing in China the first true fascist society on the model of Nazi Germany, where you have this incredible resource base in a commercial economy with strong nationalism, which the military was able to reach into and ramp up incredible production," a senior defense official said.

For Pentagon officials, alarm bells have been going off for the past two years as China's military began rapidly building and buying new troop- and weapon-carrying ships and submarines."

Dette er en meget farlig situasjon. Taiwan er nærmest isolert i hele verden; det er meget få land som har diplomatiske forbindelser med dem. Taiwan er i stor grad et fritt samfunn med en sterk økonomi og en høy velstand, men Taiwan er et lite land: befolkningen er ca 22 millioner, mens Kinas befolkning er ca 1000 millioner

Det er klart at de land som tenker kortsiktig og kun på økonomi vil velge å ha samkvem med Kina heller enn Taiwan; Kinas marked er 50 ganger større.

Dessuten innebærer de tradisjonelle holdninger at Taiwan er en utbryterrepublikk som har stålet en del av Kinas territorium, og derfor ikke har noen rettigheter. Vi frykter derfor at dersom Kina om noen år bestemmer seg for å invadere Taiwan militært og innføre kommunismen også der, så er det ingen som vil støtte Taiwan.

DLFs syn er i skarp kontrast med de tradisjonelle synspunkter. Vi mener at det er individer som har rettigheter, og at en stats legitimitet hviler på graden av frihet i området. En stats legimititet har ingen ting med hverken geografi eller historie å gjøre, legitimitetet hviler kun på ett eneste prinsipp: i hvilken grad er staten fri? I hvilken grad respekteres individers rettigheter?

En stat som undertrykker innbyggerne har etter vårt syn ingen legitimitet, og dersom en gruppe innenfor denne staten ønsker å etablere en fri stat, så har disse innbyggerne all rett til dette.

Så lenge Taiwan er friere enn resten av Kina så har taiwaneserne all rett til å ha sin stat i fred! Vi vil derfor støtte Taiwan derom Kina angriper. Vi har dog ingen makt å sette bak dette ønsket, men vi håper at USA vi stå sin gamle allierte bi. Vi frykter ikke at president Bush vil svikte Taiwan, men vi er ikke i tvil om hva som skjer dersom for eksempel Hillary Clinton blir president i 2009: da vil hun, med støtte fra hele verden, etablere en samarbeidsavtale mellom regjeringene i Beijing og Taipei, en avtale som innbærer at Taiwan etter hver blir en del av Kina, og med samme kommunistiske styreform som i fastlands-Kina.

Men uansett: DLF støtter frihet, og i dette tilfellet, siden Taiwan er friere enn Kina, innebærer dette at vi støtter Taiwan.