Verdensøkonomien

"Kraftig global vekst" var en overskrift i Aftenposten for noen dager siden. Artikkelen fortsetter: "Veksten i verdensøkonomien var i fjor den sterkeste på 30 år. Flere millioner, først og fremst i Asia, er løftet ut av ekstrem fattigdom."

Veksten finnes overalt: u-landene har hatt en vekst på 6%, mens i-landene har hatt en vekst på 3,5%.

Dette er skjedd til tross for terrorangrep, og trusler om slike, fra militante muslimer, og til tross for at oljeprisen har øket.

Årsaken til veksten er en større globalisering og en noe større frihandel en enkelte området, spesielt i Asia.

Dessverre er det fortsatt 1,2 milliarder mennesker som lever i ekstrem fattigdom - de lever på mindre enn 1 dollar per dag. Kun økonomisk vekst kan øke velstanden også for disse.

Dessverre er det få som virkelig forstår hva som gir øket velstand og økonomisk vekst. Det som gir velstand er produksjon (man blir velstående av å produsere, man blir ikke velstående av å motta gaver - man kan ikke gjøre et land rikt ved f.eks. å gi det u-hjelp). Men produksjon har visse forutsetninger: produksjon kan kun skje hvis de som produserer får beholde det de produserer, ingen vil produsere hvis det de har produsert blir tatt fra dem av banditter eller av staten i form av høye skatter.

Mao., produksjon forutsetter eiendomsrett. For at et land skal bli velstående må det ha en kultur og et lovverk som innebærer respekt for eiendomsretten. Dette igjen bygger på enda mer fundamentale forutsetninger: kulturen må domineres av rasjonelle verdier, verdier som impliserer at man anser det å arbeide for å skape seg et godt liv som moralsk høyverdig. Vi ser tydelig at dersom vi analyserer økonomisk vekst i ulike land og områder, så er det slik at den økonomiske veksten kommer der hvor man i størst grad har en noenlunde rasjonell kultur og en voksende respekt for eiendomsretten, noe man faktisk idag har i land som Kina og India, hvor den økonomiske veksten er størst.

Den økonomiske veksten er noe mindre i Europa og i Amerika, og dette er områder hvor eiendomsretten er i ferd med å svekkes. (Eiendomsretten svekkes når skatter og avgifter økes, når staten legger restriksjoner på verdiskapning, når bedrifter pålegges å fylle ut et stigende antall skjemaer, osv.) Og de områder hvor det praktisk talt ikke er noen økonomisk vekst (Afrika sør for Sahara, den arabiske verden) er områder hvor den private eiendomsrett praktisk talt ikke finnes.

DLF er en sterk tilhenger av materiell velstand, men dessverre er vi alene om å støtte fullt opp om den grunnleggende forutsetning for velstand: den private eiendomsretten. Alle andre partier er tilhenger av tiltak som går ut på å svekke eiendomsretten, og vi frykter derfor at velstanden i Norge (og i resten av Europa) om ikke lenge vil begynne å synke.