"Nord-Korea på vei mot markedsøkonomi" er en av dagens overskrifter i Aftenposten. Nord-Korea har vært et sosialistdiktatur i flere tiår, og har derfor i stadig stigende grad vært preget av undertrykkelse, fattigdom og sult, endog hungersnød.
Men nå skjer det forandringer i Nord-Korea. Aftenposten forteller at "Besøkende i Pyongyang er "forbløffet" over forandringene og mener de økonomiske reformene ikke lar seg snu."
Aftenposten beskriver bybildet i hovedstaden slik: "Store plakater med reklame for personbiler. Yrende markeder. Stormagasiner med bredt vareutvalg. Økende biltrafikk. Jo, det gjelder faktisk Pyongyang - hovedstaden i et Nord-Korea som offisielt bekjenner seg til kommunismen, men hvor sterke markedsøkonomiske vinder har begynt å tære på det gamle systemet.
Forandringene har pågått over lang tid, langsomt, trinnvis og for en stor del i det skjulte. Selv om Nord-Korea fortsatt er et lutfattig land, på randen av en ny sultkatastrofe, er reformene blitt så påtrengende at de nærmest har sjokkert utenlandske besøkende.
[Folk] hadde klær, de hadde grønnsaker, de hadde kjøtt, de hadde elektronikk, fjernsynsapparater, kjøleskap .Tidligere var gatene i Pyongyang nesten tomme. Ingen privatbiler, ingen sykler, bare en og annen offisiell Mercedes på vei gjennom øde gater. Store leilighetskomplekser lå mørke om kvelden og natten, høyst en enslig lyspære var tent. Denne gangen var det "et stort antall kjøretøyer i gatene, i den grad at trafikkpolitiet faktisk hadde annet å gjøre enn bare å sitte midt i gaten". Aftenposten forteller til og med at "det var lys over alt, i alle leilighetene".
Dette blir altså resultatet når den statlige tvangen reduseres og man begynner å slippe slipper markedskreftene løs.
Det er få andre land som i dag er i like stor grad som Nord-Korea er underlagt den sosialistiske styringsmodell, men la oss håpe at alle land nåe begynner å gå samme vei som Nord-Korea og begynner å slippe løs markedskreftene, dvs. i større grad lar folk være i fred til å produsere og å handle med hverandre på fredelig vis. Kun dette kan gi et stabilt samfunn med fred, harmoni og stigende velstand.