Hvem betaler?

I går så vi på Aftenpostens førsteside det mest utrolige vi noen gang har sett i en avis. "Norge når klimamålet uten din hjelp" sto det med krigstyper, nedenfor var det noen punkter om hvordan betaling for klimautslipp skal skje, og nederst sto det: "Regningen tar Regjeringen og næringslivet".

Så var det henvist til side 2-3 i selveste Økonomiseksjonen hvor overskriften var: "Kyoto[avtalen] betyr ingenting for oss" fordi "Næringsliv og Regjering kjøper Norge i mål".

Det Aftenposten forsøker å si er at vanlige folk vil ikke merke de økede kostnadene som Kyotoavtalen medfører, dette fordi vi slipper å betale, det er næringslivet og staten som betaler.

Vi vil da stille et spørsmål: hvor er det næringslivet og staten får sine penger fra, de pengene som de skal bruke for å betale kostnadene ved å etterleve Kyotoavtalen?

Staten får inne penger ved å beskatte oss. Får staten større utgifter, må skatte- og avgiftstrykket på innbyggerne økes. Næringslivet får sine inntekter ved å selge oss varer og tjenester. Får næringslivet større utgifter, må de ta dette igjen i større priser på det de selger.

Så hvis Kyotoavtalen påfører stat og næringsliv større utgifter, må dette dekkes inn ved større skatter og avgifter, og ved høyere priser på det vi kjøper. Mao: de som betaler regningen for stat og næringsliv er skattebetalere og forbrukere – mao. alle mennesker.

Det er vel dette ingen i Aftenposten har forstått – de har ikke forstått at de utgiftene som stat og næringsliv belastes blir flyttet til alle nordmenn. Eller for å bruke Aftenpostens formulering: "Norge når klimamålet med din hjelp."

Da vi leste dette i Aftenposten kom vi til å tenke på den gamle historien om den snille bonden som ville spare hesten sin for litt arbeid etter en lang arbeidsdag. Hesten hadde hele dagen trukket plogen, og så skulle bonden hjem til gården. Siden hesten hadde slitt så mye i løpet av dagen ville bonden spare hesten for arbeidet det var å bære plogen hjem i tillegg til å ha bonden på ryggen, så derfor spente bonden plogen på sin egen rygg før han satte seg opp på hesten for å ri hjem. Og han var svært fornøyd med seg selv fordi nå var det han og ikke hesten som bar plogen. Like fornøyde er vel Aftenpostens journalister som tror at regjeringen og næringslivet kan påta seg kostnader uten at dette i siste instans rammer folk flest.