Det nytter. Men …

"Storinnsats mot 83 av Oslos hyperkriminelle har nært halvert lovbruddene" leser vi på Aftens førsteside 7/8. Artikkelen på side 4 forteller at "en beregning fra i fjor viser at de sto bak 18 600 lovbrudd"… Prosjektet med å intensivere rettsforfølgeløsen av de hyperkriminelle er "en merkbar suksess for Oslos innbyggere. Personene på [listen over hyperkriminelle] sto i 2005 for rundt 400 anmeldelser pr kvartal. I år er antall anmeldelser nede i 175 … Nå skal prosjektet utvides".

Vi er svært glade for dette tiltaket, og den utviklingen som ble resultatet. Vi er heller ikke blant de som blir overrasket over at kriminaliteten går ned når kriminelle settes i fengsel.

Å bli utsatt for en forbrytelse er en forferdelig opplevelse. Å komme hjem fra ferie eller jobb og finne sitt hus eller sin leilighet endevendt av innbruddstyver på jakt etter verdisaker setter et støkk i en og har en effekt som det kan ta mange år å komme over. Og å ordne opp etter de kriminelle er en meget tyngende oppgave. Enkelte verdisaker kan det være umulig å skaffe tilbake; dette gjelder ikke bare smykker, men også slike ting som filer eller bilder på en PC. Et innbrudd kan sette spor som det tar år å komme over. Å bli utsatt for overall og vold er enda verre, dette vil som regel gi psykiske skader, og kanskje også fysiske skader som kan vare resten av livet.

Forbrytere er mennesker som ikke tar hensyn til andre mennesker, og som påfører ande mennesker store verditap og store lidelser bare fordi de vil ha penger uten å jobbe, og fordi de liker den spenning som et liv i kriminalitet gir dem. DLF mener at slike mennesker hører hjemme ett sted: i fengsel.

DLF er for at de som begår reelle kriminalitet – innbrudd, tyveri, ran, overall, hærverk, svindel, drap, voldtekt etc. - skal idømmes strenge straffer også første gang de begår en slik forbrytelse. Dersom de etter å ha sonet denne straffen fortsetter sin kriminelle løpebane skal de ved senere anledninger idømmes enda strengere straffer.

At strenge straffer – at det å sette kriminelle i fengsel - fører til at langt færre blir ofre for kriminalitet er noe som det omtale prosjektet i Oslo viser.

Så det nytter. Det nytter å sette kriminelle i fengsel. Men er myndighetene villige til eller i stand til å lære? I Aften 8/8, dagen etter den omtalte artikkelen, leser vi følgende overskrift på side 10: "Hyperkriminelle slippes ut på prøve". Artikkelen begynner slik: "En 31-åring er registrert med 325 anmeldte forhold og en lang rekke dommer. Likevel ble han løslatt på prøve 4. juni. Få dager etter ble han igjen tatt for nye innbrud. Mannen brøt seg inn i en kiosk i Pilestredet. Og da politiet ransaket boligen hans fant de et helt flyttelass som var stjålet fra en bod på Grünerløkka. Tyveriet må ha skjedd rett etter løslatelsen …".

Om denne saken viser myndighetens manglende evne eller vilje til å lære skal vi la være usagt.