Den som forsøkte å se nyheter på TV i morges fant ut at det var en sending på TV2, men ingen sending på NRK. TV2 har morgensendinger inkludert nyheter hver dag, mens NRK kun har morgensendinger i perioder.
Hvorfor er det slik? NRK har store ressurser, og man skulle tro at de hadde personell nok til å sende en nyhetssending om morgenen, men slik er det altså ikke.
Årsaken til at det er slik har å gjøre med hvordan de to kanalene er finansiert. NRK finanseieres med et rammebeløp (i hovedsak lisensinnbetalinger), og bruker av dette for å lage programmer, noe som innebærer at hvert program er en utgift. Dette innebærer at de sparer penger ved ikke å lage programmer.
TV2 derimot er finansiert av reklame, og dette betyr at jo flere programmer de lager, jo mer tjener de. Det er også slik at jo flere seere et program har, jo flere vil ventelig se reklamen forbundet med programmet, og derfor vil inntekten øke.
Så når det reelt sett offentlige NRK lager programmer så er hvert program en utgift, når det kommersielle TV2 lager programmer, så representerer hvert program en inntekt.
Her er vi ved et viktig punkt om forskjellen på offentlige og private tilbud. De offentlige tilbud (for eksempel innen helse, innen skole) finansieres ved overføringer fra staten, og hver ting de gjør representerer en utgift. De kan altså spare ved ikke å gjøre det de skal gjøre. Det private tilbud finansieres ved at hver enkelt kjøper det han ønsker og betaler for det fra den leverandøren han ønsker. Hver transaksjon utgjør da en inntekt for selgeren og hans firma. Selgeren vil derfor anstrenge seg for å selge, og for å selge et godt produkt. Vi ser dette tydeligst i de bransjer som er friest, dvs. minst regulert av det offentlige, dvs. innen data og annen forbrukerelektronikk. Fremgangen som har skjedd de siste årene på disse områdene er enorm.
Vi mener at dette er forklaringen på at det går så godt i de uregulerte bransjene, og at det går så dårlig i de regulerte/offentlige bransjene. DLF mener altså at alt bør være privat (unntatt politi, forsvar og domstoler), og at en full privatisering innen helse, innen skole, innen pensjonsordninger, innen bygging og vedlikehold av veier, osv. vil føre til at tilbudet innen disse områdene blir sterkt forbedret i forhold til i dag.
Poenget her er altså ikke at vi savner NRKs morgennyheter på TV, poenget er at måten noe er finansiert på har klare implikasjoner for omfanget og kvaliteten av tilbudet. Skal tilbudet bli best mulig, må det være privat, uregulert, og finansiert ved direkte betalinger (eller ved større utgifter via forsikringsordninger) fra bruker til tilbyder.