Høyre til venstre

Høyre har avholdt landsmøte, og har gått inn for en lang rekke standpunkter som som regel forbindes med venstresiden.

Høyre har kjøpt påstandene om menneskeskapt global oppvarming, og vil bruke mye ressurser for å motvirke den påstått menneskeskapte oppvarmingen. Aftenposten refererer: "Høyre ønsker nasjonalt klimaforlik. Klimagassutslippene må reduseres med 30 prosent frem mot 2020. Nordisk nettverk av høyhastighetstog erstatter flytrafikk". Dette vil være svært skadelig for all verdiskapning, og vil ikke ha noen effekt på klima/gjennomsnittstemperatur i det hele tatt.

Høyre vil også styrke det offentlige tilbudet innen omsorg, helsetjenester og skole. Dette vil heller ikke gi noe særlig stor gevinst for de som er avhengige av disse tjenestene, men det vil øke skattene.

Det var så vidt vi har kunnet se ingen på landsmøtet snakket om liberalisering, avbyråkratisering, deregulering eller skattelettelser.

Altså: Høyre satser for fullt på å styrke det offentlige tilbudet, men legger ingen vek på å arbeide for øket individuell frihet. Høyre vil at en rekke viktige tilbud skal finansieres med skattepenger, og at den enkelte selv i liten grad skal kunne bruke egne penger på områder som skole, helse og pensjon.

Kanskje aller verst innen økonomisk politikk er at Høyre nå går inn for at ansatte skal ha rett til fridager med lønn for å ivareta omsorg for sine nærmeste, og at det muligens skal være arbeidsgiver som skal betale dette. VG skriver her om NHOs reaksjon på dette: "NHO er oppgitt over Høyres forslag om rett til fri for pleie av nær familie. Taket er nådd for hvor mange velferdsordninger bedriftene makter å ta på seg, mener arbeidsgiverne."

Høyre gikk dog på enkelte mindre punkter inn for tiltak som er gode, selv om de er små: De vil innføre skattefradrag for kontingent og bidrag til lokale frivillige organisasjoner, ha brukervalg i hjemmehjelpen, og vil fjerne arbeidsgiveravgiften for lærlinger.

Men i det store og hele er Høyre nå fullt ut et parti som vil ha offentlige løsninger på alle viktige områder, og som ikke gjør noe for å åpne for private alternativer.

Dette kommer ikke til å gå godt for Høyre. Konservative partier går som regel frem når de har en retorikk som inneholder liberalistiske elementer, men de går tilbake når retorikken legges over til venstre. Det finnes en rekke eksempler på dette: Reagan og Thatcher hadde en pro-frihetlig retorikk, og vant på det. Deres etterfølgere George Bush sr og John Major gikk til venstre, og tapte på det. Også i Norge har vi relativt nylig opplevd noe lignende: i en periode sto daværende Høyre-formann Jan Petersen sterkt på skattelettelser, dette førte til en utstrakt beundring og han fikk tilnavnet Tøffe-Jan. Høyre gikk da også frem på meningsmålingene. Ved sist valg gikk Høyre derimot til venstre, og tapte klart på det.

Og slik kommer det også til å gå denne gang. Høyre har valgt en profil som innebærer at de kommer til å bli en av de store taperne i høstens valg.