En gang i blant kommer statskirkeordningen opp til debatt. Frontene er stort sett velkjente; de som vil løsrive kirken fra staten sier at kirken bør få styre seg selv; det er galt at kirkens ledelse utnevnes at staten og at staten legger seg opp i teologiske spørsmål. Tilhengerne av statskirkeordningen sier at vi trenger en folkekirke som er åpen for de aller fleste og at dersom staten klipper båndene til kirken vil den bli preget av mer ekstreme kristne miljøer.
Nå har også LOs leder blandet seg inn i denne striden; hun har tatt til orde for at statskirkeordningen bør bestå. Enkelte har reagert på dette og sier at LO ikke har noe med kirken å gjøre og at lederen derfor bør tie.
Venstres Lars Sponheim har også uttalt seg, og i en stil som vel ville passe enda bedre på et større parti sier har bla at "at LO … er milevidt fra sin egentlige dagsorden, som først og fremst har med lønnsoppgjør og arbeidsforhold å gjøre.
- LO griper inn på langt flere politikkområder enn før. Det er god grunn til å frykte at Valla skal få dirigere hva Ap mener i statskirkesaken. Valla bryr seg ikke om kirken, men vil beholde dagens statskirkeordning for sikre seg kontroll over valg av biskoper og homofile prester, sier Venstres leder" (sitat slutt fra VG).
Vi er for vår del ikke overrasket over at LO ved leder Gerd Liv Valla blander seg inn i kirkestride. Det er helt som ventet at Valla, med den totalitære historie hun har, ønsker å blande seg inn i flest mulige samfunnsområder. Og nå, etter at de rødgrønne fikk flertall ved siste valg, er det helt rimelig at venstresiden vil benytte dette på flest mulig områder, også overfor kirken.
Sponheim hevder også at LOs engasjement på dette feltet undergraver demokratiet og at kirken kun bør styres av de folkevalgte, dvs. av Stortinget.
Vi for vår mener at alle organisasjoner bør styres uten statlig innblanding, Om en gruppe mennesker vil samles i ulike typer møter og rekruttere nye medlemmer til sin forening så bør de få lov til dette helt uten statlig innblanding. Dette bør gjelde frimerkesamlere, isbadere, soppentusiaster, sosialister, pinsevenner, mormonere, og alle andre. Det bør også gjelde lutheranere. Mao. vårt syn er at staten ikke bør ha noe med kirken å gjøre.
DLF er altså tilhengere av et totalt skille mellom kirke og stat. Kirken bør styre seg selv, den bør selv bestemme hvilke krav den skal sette til biskoper og prester, den bør selv bestemme hvem den vil vie og hvem den vil døpe, og den bør selv bestemme hvordan dens ledere bør velges. Den bør finansiere seg selv, dvs. helt uten tilskudd fra det offentlige. Det er kun dette standpunktet som er i samsvar med prinsippet om religionsfrihet.
Sponheim mener åpenbart at det ikke er legitimt at LO blander seg inn i kirkens anliggender, og vi er enige med ham i dette. Men Sponheim mener åpenbart at det er greit at Stortinget blander seg inn i kirken, men etter vårt syn er dette like illegitimt som at LO gjør det. Vårt syn er at enhver organisasjon bør ha all rett til å styre seg selv helt uten statlig innblanding (dette gjelder dog ikke organisasjoner som bedriver eller oppfordrer til rettighetskrenkende handlinger).
La oss ta med en ting til: Sponheim sier at LOs engasjement i denne saken "undergraver demokratiet". Dette poenget kan tolkes på to måter, og vi er enige i det som sies i den ene tolkningen og uenige i det som sies i den andre. Dersom Sponheim mener at LOs engasjement svekker demokratiet, så har han rett i dette. At LO engasjerer seg i denne saken illustrerer det stadig mer absurde i et demokratisk system som innebærer at alle har rett til å blande seg bort i alt av hva andre holder på med. Dette vil svekke demokratiet, og hvis dette fører til en øket oppslutning av frihetlige ideer – at enhver har rett til å på holde på med hva han vil uten at andre har noen rett til å blande seg inn – så er dette et gode.
Men dersom Sponheim mener at LOs engasjement er udemokratisk, så tar han feil. Demokrati betyr at flertallet bestemmer, og at flertallet har rett til å bestemme over alt og alle. Hvis et flertall godtar en valgordning som gir de rødgrønne flertall på Stortinget, og hvis de rødgrønne lytter til det LOs leder mener om kirken før den tar avgjørelser, så er dette 100 % demokratisk. Mener Sponheim noe annet tar han feil.
Problemet her er ikke at "demokratiet undergraves", problemet er manglende individuell frihet. DLF er partiet for individuell frihet, og vi er tilhengere av fullt skille mellom staten og alle trossamfunn. Vi er altså for et skille mellom kirke og stat. Dette er det eneste standpunkt som er forenlig med respekt for det enkelte individs rett til å styre sitt liv slik det ønsker. Hva dette vil føre til av endringer i kirken er totalt irelevant; de som vil ha en annen type kirke kan bare lage en ny kirke som passer dem.