"Klokka 12.00 i dag overrekker filmregissør og menneskerettsforkjemper Margreth Olin vel 16 000 underskrifter til statsråd Bjarne Håkon Hanssen" leser vi i en ingress i Dagbladet i dag.
Artikkelen fortsetter: "Kampanjen «Nestekjærlighet», som hun [Olin] selv lanserte på regjeringens ettårsdag for et par måneder siden, er blitt omfavnet av en rekke profilerte - og ukjente - mennesker, samt sponsorbedrifter. Alle krever at Norge må bli et foregangsland i flyktning- og asylpolitikk. Eller som det heter i første avsnitt av oppropet:
«Som borgere i et av verdens rikeste land ser vi det som en selvfølge at vi skal hjelpe våre søstre og brødre som flykter fra krig, forfølgelse og nød.»
Alle de 16 000 - pluss ytterligere noen tusen som har signert på papir - stiller seg bak fem krav til regjeringen. De tre første er:
- FNs anbefalinger skal alltid følges.
- Ingen barn skal bo i mottak mer enn to år.
- Barnevernet må overta omsorgsansvaret for enslige mindreårige.
- Hvorfor er det viktig for deg å fronte saken med kjendiser, som Dag Solstad, Ravi, Erlend Loe og Herborg Kråkevik?
- Jeg har tenkt slik at det nå er på tide at samfunnsengasjerte stemmer lar høre fra seg. At vi ikke kan la de som jobber for menneskerettigheter og jobber i de humanitære organisasjonene stå alene for å få på plass en human og rettssikker asyl- og flyktningpolitikk. Jeg har startet kampanjen for at ulike stemmer skal bli hørt - andre stemmer enn de som vanligvis uttaler seg på dette feltet.
- Er det noen du er spesielt glad for å ha på lista?
- Jeg er like glad for alle stemmene. Det er en overvekt av advokater, studenter, sykepleiere, psykologer, forskere. Også 101 filmregissører har undertegnet. Dessuten: Kokker, leger, billedkunstnere, lærere. biskoper, asylsøkere, innsatte i fengslene. Det er som jeg trodde en bredde i folket som kjenner at på dette feltet kan vi gjøre det annerledes og bedre.
- «Nestekjærlighet» virker som en politisk veldig korrekt kampanje. Du tror ikke innholdet er for selvfølgelig til å gi reell effekt?
- Nei. Hele poenget med en slik kampanje må være at det skjer endringer. det må si at den må være politisk gjennomførbar. Den spiller opp mot regjeringens egne formuleringer i Soria Moria-erklæringen. Men vi krever handling nå. Vi er utålmodige. Det burde pressen også være. Å kalle en slik kampanje politisk korrekt er vås. Dette handler om menneskers liv. For noen er det et spørsmål om liv og død. At noe av dette går gjennom, at det skjer endringer her, vil bety enormt mye for enkeltmennesker. Det er et første steg. Vi roper på en ny kurs.
- Hva forventer du blir resultatet av kampanjen?
- Jeg forventer at alle punktene blir nøye vurdert. De som har jobbet dette fram sammen med meg har jobbet med flyktning-spørsmål i 20 år. Alle de store organisasjonene støtter kampanjen. Vi vet hva vi ber om. I tillegg til dette må det også på plass en lov som i større grad beskytter mot kjønnsbasert forfølgelse. Det ene kravet, om at barnevernet skal overta omsorgsansvaret for enslige mindreårige, er i ferd med å komme på plass nå. Men det er avgjørende at dette gjelder for alle, ikke bare de opp til 15.
- Hva håper du blir resultatet av kampanjen?
- At kravene innfris - og at vi finner et annet språk, andre begreper når vi snakker om mennesker som kommer hit for å søke beskyttelse. Jeg håper også vi får en gjennomgang av arbeidet til UDI og UNE og at de får tilført mer ressurser."(Sitat slutt fra dagbladet.)
Vi har sitert utførlig fra Dagbladets artikkel for å vise at det vikgste poenget mangler: det sies overhodet ingen ting om hvor midlene - pengene - til dette skal komme fra. Man kan neste lure på om kjendisene overhodet ikke forstår at den type tiltak de ønsker koster penger, og at de tror at regjeringen gjør det den gjør - foretar innskrenkninger i det som reellt sett er innvandringspolitikken - bare på ren jævelskap.
Men det meste koster penger, og dersom kjendisene hadde hatt en smule virkelighetskontakt hadde de isteden for å samle inn underskrifter samlet inn penger for slik å kunne gjennomføre de tiltakene de ønsker. På engelsk finnes det ordtak som illustrerer kjendisenes mentalitet: "talk is cheap", og vi har oppfordringen "put your money where your mouth is". Men slik kan vi ikke vente oss fra disse kjendisene, og derfor er det de holder på med bare tull.
Antagelig forestiller disse kjendisene seg at man kan gjennomføre det de ønsker ved å øke skattene bare noen hundrelapper i uken for hver lønnsmottager. (Dagbladet omtaler Olin som "nestekjærlig", men de som må betale høyere skatt pga av hennes ønsker vil vel neppe være enige i denne karaktersistikken.) Vårt syn er at dette vil være meget negativt for de fleste lønnsmottagere, og dessuten mener vi at de som tjener pengene har en full moralsk rett til selv å disponere dem slik de måtte ønske. Hvis man vil bruke pengene på seg selv og/eller sine nærmeste så har han all rett til dette; hvis han vil gi bort pengene til innvandrere og flyktninger har han all rett til dette. Men staten har etter vårt syn ingen rett til å ta penger fra folk, uansett hva formålet er.
DLF er tilhenger av en liberal innvandringspolitikk, og vi mener at myndighetene i dag behandlere innvandrere dårlig (vi bruker "innvandrer" uansett på hvilke kriterier oppholdstillatelse gis, enten det er folk som får asyl, folk som får opphold på humanitært grunnlag, etc.). F.eks. å la folk sitt i asylmottak i årevis uten å la dem få jobbe, det er en skandale.
Det som kan løse de problemene som dagens innvandringspolitikk skaper er en ny politikk som går ut på følgende: 1) fri innvandring, 2) alle offentlige støtteordninger må avvikles, 3) økonomien må liberaliseres slik at det lett kan skapes arbeidsplasser og boliger, og slik at ansettelses- og lønnsforhold helt kan avtales uten at hverken stat eller fagforeninger utsetter de involverte for press eller trusler, 4) narkotika må legaliseres: enkelte innvandrere tror at det er lett å tjene penger i dette markedet og begynner å handle/smugle narko istedenfor å skaffe seg produktive jobber. En legalisering vil normalisere dette markedet, og 5) folk som begår reell kriminalitet må straffes strengt.
Det er en slik politikk som vil løse de problemer som dagens innvandringspolitikk skaper. Mao., den underskriftsaksjonen som kjendisene står bak er av svært liten verdi.