Dødsdommen

Gårsdagens dødsdom mot Saddam Hussein er en ytterste moralsk og rettferdig dom. Saddam var en av de verste tyranner i perioden etter annen verdenskrig, han var ansvarlig for at hundre tusener av mennesker mistet livet, og han var også ansvarlig for at mange av disse ble utsatt for de mest grusomme former for tortur. At han fortjener å henrettes burde det ikke være noen tvil om.

Vi har tidligere gitt uttrykk for at vi var i tvil om denne typen rettssak var den rette måten å håndtere Saddam på, vi har sagt at vi foretrakk den måten Romanias diktator Ceaucesco ble henrettet på; han ble dømt i en militær standrett ledet av en underoffiser, rettssaken varte bare noen timer, og så ble han tatt med ut i bakgården og skutt.

Vi fryktet at det ville skje mot Saddam det som skjedde mot Milosevic, Milosevic ble som kjent stilt for retten i Haag, og der gikk det som ventet på typisk europeisk byråkratisk vis: rettssaken hadde vart i fem år og var ennå ikke avsluttet da Milocevic døde av slag.

Men rettsaken mot Saddam ble avsluttet på en rimelig tid, selv om formålet med rettsaken var feil. Man har en rettssak for å avgjøre skyld hinsides rimelig tvil, men i dette tilfellet var Saddams skyld klinkende klar hinsides enhver tvil. I slike tilfeller trenger man ikke noen rettssak. Det som ville ha vært riktig var å forhøre ham for å tømme ham for informasjon, og så henrette ham, slik det helt korrekt skjedde med Ceaucesco.

Typisk nok har Norges regjering tatt avstand fra dødsdommen, og tilsvarende har Amnesty tatt avstand fra den: Amnesty er prinsipielt imot dødsstraff og skiller i dette tilfellet ikke på om den som skal henrettes er en dissident i Kina, en tyrann av verste slag, eller en massemorder i USA – for Amnesty er det galt å ilegge dødsdom i alle disse tilfellene. (Disse eksemplene ble nevnt av en talsmann for Amnesty på en nyhetssending på TV i går.)

Vårt syn er at det kan være helt riktig å henrette massemordere og tyranner, men at det er galt å henrette opposisjonelle.

Ville dagens regjering og Amnesty tatt avstand fra en dødsdom avsagt mot folk som Quisling og supertorturisten Henry Rinnan? Antagelig ville de det. Vi synes altså at et slikt standpunkt er grovt umoralsk. DLF støtter altså dødsdommene som ble avsagt mot disse for omtrent 60 år siden, og vi støtter også gårsdagens dødsdom mot Saddam Hussein.