March 2008

Man gir dem lillefingeren. Men hvem har skylden?

Document.no gir et sammendrag av en sak i Danmark. En av de tegnerne som tegnet Muhammed er blitt utsatt for drapstrusler, og "et 20-tall foreldre velger å permittere en ansatt i barnehaven til deres barn, fordi hun er gift med en tegner noen står etter livet. Det skjer i Danmark i det Herrens År 2008. Det er terrorens mekanikk i praksis: folk foretrekker en liten innrømmelse - i dette tilfelle måtte en medarbeider bort, - mot den store katastrofen, - at noe skulle kunne skje med deres barn.

Obama

Det demokratiske partiet avholder i dag viktige primærvalg (bla Texas), og meningsmålingene tyder på at senator Barack Obama vil stikke av med viktige seire og bli demokratenes kandidat ved presidentvalget i november.

Obama ser ut til å være en sjarmerende og karismatisk mann med store talegaver. Han rir på en stemningsbølge vi sjelden har sett maken til; han ser ut til å være like populær som en rockestjerne.

Tiltak mot omskjæring

Enkelte norske småjenter med bakgrunn fra Somalia blir omskåret. Dette er et forferdlig overgrep som vi tar sterk avstand fra. Men hvordan skal man hindre at slikt skjer? Myndighetene har satt i verk flere tiltak av den vanlige typen – utdeling av brosjyrer, stand på Gardermoen, pengestøtte til informasjon i innvandrerforeninger, osv., men på Dagsrevyen i går ble det opplyst at disse tiltakene ikke har noen særlig effekt, norske jenter blir fortsatt omskåret.

Forsikringer og forskjellsbehandling

Det er ingen grense for hva myndighetene blander seg bort i. I morges hørte vi om en noe uventet sak på NRKs nyhetssending, og vi siterer fra omtalen av saken på NRKs hjemmeside:

"Dyrere forsikring for kvinner. Kvinner må betale mye mer i uføreforsikring enn menn. En undersøkelse som NRK har gjort blant de sju største forsikringsselskapene, viser at en 32 år gammel kvinne må betale mellom 30 og 40 prosent mer enn menn på samme alder.

Robin Hood-politikk

"Vil ha Robin Hood-skatt" er overskriften i Aften i går på en artikkel om SVs skattepolitikk: "Vi skal ta mer fra de ti prosent rikeste og bruke pengene på å gi skattelettelse til de andre, sier Heikki Holmås (SV)", sier ingressen.

USA og Hamas

Hamas, terroristorganisasjonen som for en tid siden ble valgt inn i regjeringen som styrer Gaza, fortsetter ufortrødent sine angrep på Israel. Stadig skytes raketter inn i Israel, med død og fordervelse som resultat. At Israel ikke klarer å stanse dette lover ikke godt.

Men det USA gjør er verre enn verst. Utenriksminister Condoleezza Rice forfølger sine fantasier om en “fredsprosess" helt upåvirket av fakta. Hennes siste forslag gikk på at man skulle forhandle med Hamas, som er en terroristgruppe i hovedsak finansiert av Iran, via Egypt.

Prisstigningen er tilbake! Men hvorfor?

Ifølge Dagsrevyen i går var gårsdagen en merkedag: statistikker viste at prisstigningen nå er høyere enn den har vært i de siste 26 år; man må helt tilbake til 1982 for å finne en prisstigning som er like stor som den vi har i dag.

Reportasjen viser at butikker satte opp matvarepriser, og det ble også varslet at Norges bank på torsdag muligens ville sette opp renten enda en gang.

Dette er ille, men det er enda verre at ingen slike reportasjer forteller om årsakene til problemene, og hva som vil være løsningen.

Blomster og frihet

Det er pent og hyggelig med blomster. De gjør seg godt i buketter ved festlige anledninger, og de gjør seg også godt på et pyntet bord. Det gjør seg også godt i sine naturlige omgivelser, i naturen. Og spesielt interessant er det med sjeldne blomster, blomster som man ikke ser så ofte.

Politikernes oppgave

Under overskriften "Kritisk til karikaturene" skriver Aftenposten sist tirsdag at "Europarådets leder [Terry Davis] mener nordisk presse ikke burde provosert muslimer". Videre: "Ytringsfrihet betyr ikke rett til å krenke noen, sier Europarådets generalsekretær Terry Davis om striden rundt Muhammed-tegningene og den nederlandske politikeren Geert Wilders anti-islamske film".

Polske håndverkere

"Polske håndverkere utnyttes!" er budskapet vi har fått servert i aviser og i nyhetssendinger på TV og i radio de siste dagene: De jobber opptil 60 timer per uke, de får lav lønn, og de bor elendig (de sover på en gammel madrass i en gammel konteiner med 3 kvadratmeter til disposisjon per pers.), osv.

God påske!

Påskeferien står for døren, og vi vil oppfordre alle til å bruke den godt: nyt livet, vær ute i naturen, besøk venner og kjente, reis til spennende steder, nyt god mat og god drikke, nyt gode kunst- og kulturopplevelser, osv.

Det er dette vi som skriver disse kommentarene skal gjøre.

Derfor vil det sannsynligvis ikke komme flere nyhetskommentarer her før påsken er over.

Så til alle våre lesere ønsker vi en god påske.

Et slag i luften

"NSB er lei av rapporter om stadig mer vold og trakassering av ansatte om bord på togene. Nå installerer de 3200 nye overvåkingskameraer på alle persontog i Norge. …

Ran, hærverk og trakassering gjør kollektivførernes arbeidsplass utrygg. De siste fire årene viser NSBs egne tall at antallet hendelser med vold og trusler mot ansatte er tredoblet" forteller Aftenposten i dag

Stadig flere rammes av toppskatt

Halvparten betaler nå toppskatt, forteller Aftenposten på sin førsteside i dag. Nettversjonen av artikkelen forteller følgende: "160.000 flere må betale toppskatt. Lønninger bare litt over gjennomsnittet vil få toppskatt i år. Dermed får nesten halvparten av alle heltidsansatte toppskatt. …

Den konservative Sarkozy

I blant dukker det opp konservative politikere som virker lovende, også sett ut fra et liberalistisk synspunkt. Men så, når de blir valgt, viser det seg nesten alltid at de svikter, dvs. de går bort fra de gode taktene de viste før de ble valgt og fortsetter den vanlige sosialdemokratiske politikken som bare gjør alt om er galt enda verre.

Den siste i den lange rekken av slike konservative politikere er Frankrikes nyvalgte president Nicholas Sarkozy.

Likelønn

"Harstad kommune bryter likestillingsloven [ved å] betale ingeniører høyere lønn enn sykepleiere." Dette var et av oppslagene i NRKs nyhetssending i går, og på hjemmesiden leser vi følgende om saken:

"Likestillingsombudet mener Harstad kommune bryter loven ved å lønne to avdelingssykepleiere lavere enn kommunens avdelingsingeniører.

- De har ikke lik lønn i forhold til arbeid som vi mener er av lik verdi, sier fungerende likestillingsombud Ingeborg Grimsmo til NRK.

Barnebarn gir pensjonskutt. ?

Dagens overskrift - minus spørsmålstegnet - er en noe upresis oppsummering av ett poeng i artikkelen på forsiden av søndagens Aftenposten. Overskriften der er slik: "Pensjonskutt for å ta seg av barnebarna", og ingressen forteller følgende: NN "opplevde at pensjonen hans ble kuttet med 20 000 kr fordi han var fosterfar for to av sine egne barnebarn." Mange, spesielt fosterforeldre, klager naturlig nok over dette, og vi leser inne i avisen følgende: "Reglene rammer AFP-pensjonist som tok seg av barnebarna … ". Jeg fikk AFP-pensjonen avkortet enda jeg ikke hadde arbeidsinntekt"".